„Regele mallurilor“ a vândut 50% din businessul Iulius unui grup cu un miliardar sud-african în spate într-o tranzacţie de peste 100 mil. euro

19 iun 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Iulian Dascălu

► Cele patru malluri sunt evaluate, potrivit unor estimări din piaţă, la 300 de milioane de euro ► Compania a făcut până acum investiţii în malluri şi clădiri de birouri de 620 mil. euro, cu finanţare bancară de sute de milioane de euro.

Omul de afaceri Iulian Dascălu a vândut jumătate din pachetul care cuprinde cele patru mal­luri Iulius pe care le deţine pe pia­ţa locală, în oraşele Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava, către fondul olandez de investiţii Atterbury Europe. La o valoare de piaţă totală a celor patru mal­luri de 300 mil. euro, tranzacţia este estimată la peste 100 mil. euro.

Conform unor informaţii anterioare, gru­pul Iulius, prin care este coordonată afacerea, a investit până în prezent peste 620 mil.euro pe piaţa locală în mall-uri şi clădiri de birouri, din care aproape jumătate a fost finanţat de la bănci precum BCR sau Unicredit.

Tranzacţia de tip joint venture include şi cele două clădiri de birouri de la Iulius Mall Cluj, precum şi UBC 2, prima clădire finalizată din ansamblul multifuncţional Openville, pe care Iulius îl construieşte în Timişoara, îm­pre­ună cu viitoarele clădiri office pe care le va in­clu­de acest complex, potrivit acţionarului Iulian Dascălu.

„Operarea proprietăţilor se va realiza în co­­mun de către ambii parteneri. Atterbury nu va avea un reprezentant permanent în Româ­nia, însă membri ai echipei vor fi prezenţi în mod constant pe teritoriul Româ­ni­ei. Această asociere marchează o evo­luţie firească, fiind un pas ne­cesar. Obiectivele noastre rămân ace­leaşi: finalizarea dezvoltării ansamblului Open­ville Timişoara şi extinderea reţelei Iulius Mall în regiune, la nivel internaţional“, a spus Iulian Dascălu pentru ZF.

Cele patru malluri au generat anul trecut ve­ni­turi din chirii de 223,7 mil. lei (circa 50 mil. euro) şi un profit cu­mulat de 145,6 mil. lei (32,4 mil. euro), conform calculelor pe baza da­te­lor pu­blicate de Ministerul de Finanţe. Businessul a fost astfel în creştere faţă de 2015 cu circa 12%.

Cel mai performant ca venituri din chirii este mallul din Timişoara, care a înregistrat venituri de 96,1 milioane de lei, fiind urmat de Cluj-Napoca, Suceava şi Iaşi. Printre chiriaşii care se găsesc în mallurile Iulius, se numără branduri precum Adidas, Deichmann, H&M, Orsay, Sephora şi World Class.

Investiţia în cele patru centre comer­cia­le, care cumulează o suprafaţă de aproa­pe 200.000 de metri pătraţi, a fost de aproximativ 260 de mil. euro.

Piaţa locală de imobiliare este dominată de mai mulţi jucători străini, în top regăsindu-se compania sud-afri­cană de real estate NEPI, alături de fondul de investiţii Global­worth, condus de Ioannis Papalekas, şi de austriecii de la Immofinanz. Intrarea fondului Atterbury Eu­rope pe piaţa locală arată încă o dată interesul investitorilor străini pentru segmentul imobiliar din România.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2017

 
Cuvinte cheie:
iulian dascalu
, iulius
, malluri
, grup sud-afircan
, tranzactie
, birouri
, imobiliare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide