Companii

Noi reguli de călătorie în UE de la 1 februarie: Consiliul Uniunii recomandă statelor membre să permită călătoriile doar în baza certificatelor care atestă vaccinarea, vindecarea sau testarea, fără alte măsuri suplimentare

Noi reguli de călătorie în UE de la 1 februarie:...

Autor: Mihai Draghici

25.01.2022, 18:51 40

Consiliul Uniunii Europene a ajuns marţi la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulaţii în UE în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei de COVID-19, recomandând statelor membre să permită circulaţia în spaţiul comunitar doar în baza certificatelor COVID-19, care atestă vaccinarea, vindecarea sau rezultate negative la teste, fără a impune măsuri suplimentare, informează cotidianul Le Figaro.

Apelul a fost făcut în contextul în care ţări precum Italia şi Portugalia au introdus condiţii suplimentare, spre exemplu rezultate negative la teste chiar şi persoanelor vaccinate sau recuperate după îmbolnăvire.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit marţi că este necesară revenirea la coordonarea condiţiilor de circulaţie în spaţiul comunitar. "Călătorii care deţin certificate COVID-19 valabile nu trebuie să fie supuşi unor restricţii suplimentare în materie de liberă circulaţie", a transmis Consiliul UE.

Recomandarea va deveni valabilă din 1 februarie, dar deciziile de conformare aparţin fiecărui stat membru al Uniunii Europene.

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

  • eliminarea, în principiu, a restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;
  • alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, şi anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

"Tulpina Omicron s-a răspândit în întreaga Europă şi este momentul să abandonăm măsurile suplimentare pe care unele state le-au introdus în ultimele săptămâni în cazul călătoriilor, îngreunând deplasările şi făcând imprevizibile condiţiile", au afirmat, într-un comunicat comun, comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, şi comisarul Justiţiei, Didier Reynders.

"Este vorba despre o recomandare, deci nu pot garanta că toate ţările membre UE vor accepta cadrul comun, deşi toate au semnalat că se vor conforma", a afirmat Clément Beaune, secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris. Franţa exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO