♦ Producător: Această înregistrare la DSV, care nu era necesară până acum, nu este un lucru rău, dar de ce un client din Bucureşti nu poate cumpăra produse din Bucovina dacă tot am această trasabilitate asigurată?
Gospodăriile ţărăneşti care realizează dulceţuri, zacuscă sau alte conserve din legume şi fructe din producţia proprie trebuie să se supună unor noi reguli, conform unui ordin al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Astfel, gospodăriile ţărăneÅŸti de legume ÅŸi fructe trebuie să se înregistreze la direcÅ£ia sanitar-veterinară (DSV) judeÂÅ£eană ÅŸi în plus trebuie să respecte normele de igienă pe care trebuie să le respecte în general producătorii de alimente. ÃŽn caz contrar, ANSVSA va putea chiar suspenda activitatea fermei.
„Această înregistrare la DSV, care nu era necesară până acum, nu este un lucru rău. Trasabilitate trebuie să aibă toate produsele. AÅŸa cum noi vrem să mâncăm sănătos ÅŸi clienÅ£ii noÅŸtri vor să mănânce sănătos. Orice se vinde în Å£ara asta trebuie să fie etichetat, să cunoÅŸti producătorul, să ai certitudinea că ce mănânci este sănătos“, spune Dan IvaÅŸcu, preÅŸedintele CooperaÂtivei Agricole „Unirea Gospodarilor MihăileÅŸti“, cu sediul în judeÅ£ul Buzău. Unirea Gospodarilor este o cooperativă agricolă care reuneÅŸte cinci membri fondatori ÅŸi peste 200 de membri asociaÅ£i (mici gospodării, producători de carne, ouă, cereale etc), care s-a extins prin propriile magazine în mai multe judeÅ£e, dar care a listat produse ÅŸi în mai multe magazine-partenere.