Companii

Rehau inchide fabrica de tevi de la Cisnadie si se reorienteaza catre alte segmente din infrastructura

Rehau inchide fabrica de tevi de la Cisnadie
31.01.2010, 23:13 669

Rehau Polymer, subsidiara locala a grupului german Rehau, vainchide in luna mai fabrica de tevi din plastic din Sibiu, dupa cea investit incepand din 2003 circa 10 mil. euro in dezvoltareaunitatii, si va renunta la 32 din cei 37 de angajati din cauzavolumului scazut de vanzari din ultimul an.
Renuntarea la activitatea de productie va fi compensata princoncentrarea activitatii comerciale catre alte segmente dindomeniul ingineriei civile si infrastructurii, cum ar fi sisteme decanalizare, de transport si distributie a caldurii, de gospodarirea apelor si sisteme cu aplicatii in geotermie si biomasa.
"In contextul acutizarii crizei economice si a orientarii pieteilocale catre standardele calitative reduse si preturi mici,avantajele productiei locale Rehau de sisteme de tubulatura PVC siPE la Sibiu s-au dovedit insuficiente pentru continuareaactivitatii fabricii de la Cisnadie. Decizia de incetare aactivitatii acesteia, incepand cu sfarsitul lunii mai 2010, a fostluata cu scopul de a optimiza distributia la nivel international side a eficientiza costurile. Angajatii afectati de aceasta masuravor beneficia de sprijinul companiei pentru cautarea unui alt locde munca", afirma Emil Pop, directorul general al RehauPolymer.
Cifra de afaceri a companiei a scazut anul trecut cu 30%, pana lacirca 45 mil. euro, insa reprezentantii companiei sustin ca incomparatie cu scaderile resimtite masiv in diferite branse pe careactiveaza, reducerea vanzarilor a fost mai mica decat au estimat."Pe fondul crizei economice si a lipsei de lichiditati, multe dinproiectele planificate in 2009 nu au avut continuitatea dorita.Speram ca in 2010 strategia guvernului sa se axeze si sa sprijineproiectele de infrastructura, in special proiectele de construire aautostrazilor si a celor de canalizari si alimentare cu apa."
Rehau detinea in 2008 o cota de piata de circa 10% pe piata de teviPE si respectiv de 6% pe tevi PVC, ambele piete avand o valoare decirca 100 mil. euro in 2009, in scadere cu 20%.

Creste pe segmentul energiilorregenerative
Rehau sa reorientat anul trecut pe domeniul energiilorregenerative, prin vanzarea de pompe de caldura, sisteme bazate pegeotermie si sisteme solare si afirma ca este deja unul dintreprincipalii furnizori de pe acest segment.
Compania sia bugetat pentru 2010 o crestere a cifrei de afaceri cu5-10%, pana la circa 200 mil. lei (48 mil. euro), iar in cazul incare guvernul se va reorienta catre revigorarea sectoruluiconstructiilor, compania intrevede o crestere constanta pe termenlung.
"Ponderea programelor speciale nu este pentru moment foarteimportanta, raportata la vanzarile totale. Strategiile dedezvoltare pe termen lung, implica, insa, cresterea acestora sipozitionarea companiei ca ofertant de solutii bazate pe energiiregenerative. Segmentul acesta de piata nu este la momentul actualfoarte bine dezvoltat in Romania", sustine Pop. El considera capentru dezvoltarea energiilor regenerative este necesara ostrategie coerenta pentru introducerea in mod echilibrat a tuturorformelor de obtinere a energiei alternative si marirea ponderiiutilizarii acesteia.
"Ar trebui adoptata cat mai rapid legislatia referitoare lacertificarea energetica a locuintelor si continuat programul dereabilitare termica a locuintelor. Aceste proiecte constituie oincercare binevenita de eficientizare a consumului energetic alimobilelor de locuinte si totodata o oportunitate de revigorare siincurajare a pietei constructiilor, actionand nu numai asupraacestui domeniu, ci si asupra celui imobiliar", explica managerulcompaniei.

Productie din 2003
Rehau Polymer, specializat in prelucrarea polimerilor, producemateriale de constructie, industrie, precum si componente auto.Rehau activeaza pe piata romaneasca din 1996 si a construit fabricade la Sibiu in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO