Companii

Reînvie industria în România? Industria prelucrătoare revine la putere, stabilind un record al companiilor nou înfiinţate în acest sector, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu

Reînvie industria în România? Industria prelucrătoare...

Autor: Dana Ciriperu

23.08.2017, 18:00 1397
Numărul companiilor nou înfiinţate în industria prelucrătoare a crescut cu 150%, la 9.969 de firme, în primele şapte luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, arată datele de la Registrul Comerţului.

Cu acest salt industria prelucrătoare a urcat pentru prima dată în ultimii ani în top trei sectoare după numărul de firme noi, având în faţă comerţul şi agricultura, vedetele ultimilor ani. În comerţ s-au înfiinţat aproape 18.000 de companii, un avans de 14%. În iulie anul trecut industria prelucrătoare era abia pe locul şase după numărul de firme noi din sector.

Rezultatele din primele şapte luni din acest an sunt mai bune decât totalul raportat în fiecare din ultimii zece ani. Practic în perioada ianuarie-iulie 2017 una din zece companii înfiinţate în România a fost în industria prelucătoare, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Semnalul este pozitiv, mai ales că vine şi peste un avans al comenzilor noi din industria prelucrătoare de 11% în primul semestru din acest an. Industria prelucrătoare, unde lucrează peste 1,3 milioane de salariaţi, 30% din efectivul din economie, include firmele din industria ali­mentară, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, textile şi îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, mobilă, industrie chimică, industria auto, fabricarea produselor farmaceutice (companii cu cod CAEN între 10 şi 33). Până în urmă cu 15 ani industria era responsabilă de cel puţin 40% din forţa de muncă din economie, însă de atunci şi mai ales după criza din 2008 ponderea salariaţilor din industrie în total angajaţi din economie nu mai reuşeşte să treacă de pragul de 30%.

Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, este şi liderul industriei prelucrătoare după cifra de afaceri din 2016. Cinci dintre cei mai mari zece jucători din industria prelucrătoare vin din sectorul auto - Dacia, Autoliv, Takata, Continental şi Michelin.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO