Companii

Relansarea afacerilor Petroconst Constanta depinde de proiectul Nabucco

21.01.2005, 00:00 341

Petronconst Constanta, constructor specializat de conducte magistrale si instalator de platforme marine, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 13 mil. euro (528 mld. lei), in scadere cu 25% in euro fata de anul anterior si cu mult sub valoarea din 2002, de 32 mil. euro.
Evolutia negativa a companiei se datoreaza volumului de lucrari in scadere primite din partea clientilor traditionali din sectorul de petrol si gaze precum Petrom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Transgaz Medias.
Conducerea Petroconst mizeaza pe o relansare a afacerilor de anul viitor, cand ar urma sa inceapa lucrarile pe sectorul romanesc la proiectul Nabucco de 4,6 mld. euro, ce vizeaza tranzitul gazelor dinspre Turcia catre Austria via Romania. Nabucco este acum in faza de documentare.
"Petroconst a contractat pana in prezent un volum de comenzi de 520 mld. lei (13,9 mil. euro, valoare calculata la cursul zilei de 37.405 lei/ euro) si mizeaza pentru acest an pe o valoare a cifrei de afaceri de 650 mld. lei. Suntem singura companie carea lucreaza off - shore (pentru conducte si paltforme marine - n. red.) cu Petrom, dar ne concentram si asupra proiectelor cu finantare europeana gen ISPA, SAPARD sau PHARE", a declarat Dumitru Cilibia, directorul general al Petroconst Constanta.
Cilibia, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Constanta, detine 25% din actiunile companiei Petroconst Constanta, fiind implicat insa si in firma AquaLand, care opereaza parcul de distractii Aqua Magic din statiunea Mamaia. In plus, este proprietarul unei fabrici de confectii, afacere pe care intentioneaza sa o vanda.
Afacerea de baza este insa compania Petroconst, care anul trecut a inregistrat un profit net de aproximativ 30 mld. lei (peste 740.000 euro).
Companiile active pe piata gazelor - compania nationala de transport a gazelor naturale Transgaz Medias si distributiile de gaze - detin o pondere de circa 50% din portofoliul de lucrari de anul trecut, restul fiind impartit intre Petrom (circa 30%) si lucrari de alimentari cu apa sau alte lucrari de constructii - circa 20%.
Petroconst Constanta face parte dintr-o categorie mai restransa de constructori specializati in industria petroliera si de gaze, din care mai fac parte Condmag Brasov, Amarad Arad, TMUCB sau Inspet Ploiesti.
Piata de profil a ajuns la cote de avarie din 2002 incoace, dupa finalizarea proiectului de crestere a tranzitului de gaze dinspre Rusia catre sudul Peninsulei Balcanice care a traversat Dobrogea. Proiectul, in valoare de 195 mil. euro, a fost derulat de catre cea mai mare companie de gaze din lume Gazprom (Rusia) si Transgaz Medias, fiind o buna oportunitate de dezvoltare a afacerilor pentru constructorii de magistrale.
Relansarea afacerilor acestora se leaga de un alt proiect major, cu o valoare mult mai mare - construirea gazoductului Nabucco din Turcia via Bulgaria- Romania - Ungaria pana in Austria.
Valoarea proiectului este estimata la 4,6 mld. euro, din care tronsonul romanesc este estimat la aproximativ un miliard de euro, corespunzator construirii a circa 450 kilometri.
Lucrarile ar putea incepe pe sectorul romanesc in 2006, spune Cilibia.
La compania de proiect detin participatii egale companiile de transport a gazelor din cele cinci state care participa la construirea gazoductului - Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), MOL (Ungaria) si OMV (Austria), fiecare cu 20% din actiuni.
Consultantul financiar al proiectului, prevazut a se finaliza in 2010 - 2011, este banca olandeza ABN Amro, iar consultanta juridica a megaproiectului a fost castigata recent de catre casa de avocatura londoneza Freshfields Bruckhaus Deringer, aflata in topul primelor cinci firme de profil din lume.
Petroconst, infiintata in urma cu peste 40 de ani, s-a privatizat in 1994 prin MEBO (cumpararea actiunilor de catre conducere si angajati), actiunile fiind in posesia a 280 de persoane fizice. Compania are 670 de angajati. Petroconst detine 13,9% din actiunile distribuitorului privat local de gaze Congaz Constanta.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO