• Leu / EUR4.7789
  • Leu / GBP5.7446
  • Leu / USD4.4241
Companii

Renault si Volkswagen isi impart primele locuri in topul vanzarilor de masini din judetele Romaniei

Renault si Volkswagen isi impart primele locuri in topul vanzarilor de masini din judetele Romaniei
07.12.2009, 00:00 144

In judetele din Transilvania Volkswagen este lider, urmat lamica distanta de Renault, in timp ce in Muntenia liderulincontestabil la importuri este Renault, la fel si in judetele dinMoldova in primele zece luni ale acestui an, potrivit statisticilorAsociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile(APIA).

ZF a centralizat datele referitoare la cel mai vandut brand autoin fiecare judet si a luat in calcul doar vanzarile de masini noidin import.

Comparativ cu anul trecut, in judete precum Bacau sau MaramuresRenault a preluat pozitia de lider de la Volkswagen. Aceeasisituatie s-a repetat in mai multe judete - marcile din segmentulsuperior de pret au fost inlocuite cu unele mai accesibile.

"Era de asteptat ca in anumite judete din tara in topul celormai bine vandute marci Renault sa inlocuiasca Volkswagen datoritapreturilor mai mici practicate de catre constructorul francez",spune Nicolae Sorescu, director la Radacini Motors, dealer Opel siChevrolet.

Ford, cel de-al doilea constructor de pe piata locala s-amentinut pe prima pozitie a marcilor de import in judetele Timis siSatu Mare.

Pe de alta parte, in Bucuresti cele mai ridicate vanzari le-aavut marca Hyundai, potrivit statisticilor APIA, cu un volum de6.845 de unitati, urmata de Kia cu 5.004 si Ford cu 3.837 deautoturisme. Spre comparatie, in 2008 Hyundai si Kia nici nu seaflau pe "podium" in Capitala, primele trei pozitii fiind ocupatede Ford, Opel si Skoda.

Din punctul de vedere al vanzarilor totale, in toate judetelecea mai bine vanduta marca a fost Dacia, atat in 2008, cat si in2009, cu exceptia Brasovului, unde anul trecut constructorulautohton a fost surclasat de Skoda. Cele mai bogate judete dinRomania au optat in general pentru marci germane, cu exceptiaBucurestiului.

In Capitala, unde salariul mediu va urca in acest an la 511euro, potrivit Comisiei de Prognoza, de la 460 in 2008, s-auinmatriculat anul trecut de peste cinci ori mai multe masini noidecat second-hand anul trecut si de peste patru ori in primajumatate a anului.

In judetul Cluj, cel de-al treilea judet in functie deveniturile estimate pe 2009 dupa Bucuresti si Ilfov, de 380 deeuro, cea mai bine vanduta marca de import este Volkswagen, in timpce in Timis pe primul loc este Ford.

In Arges, unde exista o puternica dezvoltare a industriei autodatorita platformei Dacia, cel mai bine vanduta marca de importeste Volkswagen.

In acelasi timp, in partea de vest a tarii, cu toate caveniturile populatiei sunt peste media nationala, exista si unnumar ridicat al celor care achizitioneaza din Vest un autoturismsecond-hand.

"Daca se merge prin vestul tarii, se pot observa usor numarulmai ridicat de parcuri de masini second-hand", a spus Marius Carp,fostul director al APIA si analist al pietei auto.

CUM VEDEȚI ZIARUL FINANCIAR PESTE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7789
Diferență: -0,023
Ieri: 4.7800
Azi: 4.4241
Diferență: 0,2493
Ieri: 4.4131
Azi: 5.7446
Diferență: -0,113
Ieri: 5.7511
Azi: 4.4982
Diferență: -0,0089
Ieri: 4.4986