Companii

„Renunţă la job dacă nu îţi mai place, ca să rămâi sănătos!“

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

10.11.2014, 00:04 4250

O bună parte din angajaţii români nu mai sunt împăcaţi cu jobul pe care îl au, sunt demoralizaţi şi spun că şi-ar dori un loc de muncă mai bun. Totuşi, puţini au curajul să renunţe la locul actual de muncă şi, încet, neplăcerea de a merge la birou începe să le afecteze şi sănătatea fizică, nu doar cea mentală, spune Marius Dincă, CEO şi fondator al Active Life, companie care oferă servicii de masaj şi terapie pentru angajaţi.

„Există o parte importantă a angajaţilor români care nu mai sunt mulţumiţi de jobul pe care îl au şi care şi-ar dori mai mult pe plan profesional. Sfatul meu ar fi să renunţe la ceva ce nu le face plăcere pentru că asta are efecte atât asupra sănătăţii lor, cât şi asupra companiei. Noi, terapeuţii, suntem şi psihologi pentru cei cu care lucrăm şi ajungem să le ştim poveştile. Există o legătură foarte mare între ceea ce gândim şi modul în care se simte corpul nostru“, explică Marius Dincă, terapeut cu o experienţă de peste 13 ani în domeniu.

El precizează că cei mai mulţi angajaţi români au nevoie de masaj la locul de muncă pentru a scăpa de durerile din zona muşchilor gâtului, ale celor din partea superioară a spatelui, dar şi de durerile de braţe sau de in­somnii, toate având drept cauză statul prea mult la birou în poziţii nepotrivite, dar şi stresul sau neplăcerea cu care fac anumite activităţi. Masajul la birou nu poate vindeca însă astfel de afecţiuni pe termen lung şi este nevoie ca angajaţii să îşi modifice stilul de viaţă, să înceapă să facă gimnastică la serviciu timp de câteva minute şi să îşi reconfi­gureze poziţia în care lucrează.

Deşi în ţări precum Spania sau Japonia gimnastica la locul de muncă şi în şcoli a devenit o obişnuinţă sau chiar o obligativitate, în România, ideea de a le oferi angajaţilor servicii de masaj la birou sau pauze în care pot face gimnastică este departe de a fi devenit un „must have“.

„Majoritatea companiilor care au început să se îndrepte către zona de wellness la birou şi-au dat seama că, după cinci-şase ani de muncă, oamenii au început să obosească fie psihic, fie fizic din cauza muncii repetitive şi a statului pe scaun pentru un timp îndelungat. Sunt ţări unde angajaţii sunt obligaţi să facă gimnastică şi masaj pentru că angajatorul care a investit bani în training, în maşini de serviciu şi echipament, îşi doreşte ca oamenii să stea cât mai mult în companie şi să fie cât mai eficienţi“, spune Marius Dincă.

În opinia sa, unele companii din România încă au ten­dinţa de a se concentra pe numărul de ore pe care angajaţii le petrec la birou şi nu pe rezultatele lor sau pe activitatea pe care o fac. De aceea, mulţi angajaţi continuă să stea în faţa calculatorului, într-o poziţie incorectă, chiar şi atunci când sunt obosiţi, iar asta se traduce prin lipsă de productivitate şi un stres crescut asupra zonelor corpului care deja „îi supără“.

„În final, a fi sănătos ţine în primul rând de noi. Cei care simt că nu au energie îşi pot induce starea de bine încă de când ajung la locul de muncă dacă au un birou curat, aerisit şi dacă introduc şi câteva elemente de gimnastică în rutina zilnică“, adaugă Dincă. Active Life are în prezent circa 20 de angajaţi şi colaboratori care lucrează pentru companii din industria IT, din telecom, cu firme de contabilitate sau din domeniul avocaturii în Bucureşti, Constanţa şi Bacău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO