Companii

Reportaj BBC la Jucu: Speranţele “oraşului Nokia” din România s-au năruit

Reportaj BBC la Jucu: Speranţele “oraşului Nokia” din România s-au năruit

Autor: Alexandru Stefan Matei

22.12.2011, 11:29 2556

Noua fabrică a Nokia de la Jucu, la 21 de kilometri de centrul Clujului, stă singură, înconjurată de un câmp imens plin de ciulini, scrie reporterul Nick Thorpe pentru BBC News.

Cu numai trei ani în urmă, la deschiderea fabricii, se spera că celor 2.300 de locuri de muncă create de Nokia li se vor adăuga altele ca urmare a companiilor din industrii conexe ce ar fi trebuit să vină lângă Nokia.

Statul român a contribuit cu circa 37 de milioane de euro sub formă de investiţii în infrastructură - terenul pe care se află fabrica şi drumurile care o leagă de aeroport şi de autostradă. Nokia a investit 60 de milioane de euro.

Clujul are deja patru parcuri industriale, acesta ar fi trebuit să fie cel de al cincilea şi să creeze 18.000 de locuri de muncă. Presa din România l-a numit "oraşul Nokia".

Dar la sfârşitul lui septembrie balonul s-a spart. Ca parte a reducerilor şi restructurărilor la nivel mondial, fabrica a fost închisă iar producţia va merge în China. Când Nokia a închis fabrica de la Bochum, Germania, pentru a se muta la Cluj în urmă cu trei ani, ministrul de finanţe german de atunci Peer Steinbruck a acuzat Nokia că urmăreşte politica "pârjolirii pământului".

Valentin Ilcaş, liderul Cartelului Alfa, sindicatul la care sunt afiliaţi majoritatea angajaţilor Nokia din România, este mai precaut.

"Cei concediaţi vor rămâne oficial angajaţi ai Nokia până în martie 2012", a spus el, adăugând că muncitorii continuă să primească salarii deşi locurile lor de muncă nu mai există de la sfârşitul lui noiembrie. "Se lucrează la câteva programe de reconversie profesională. Ştim că Nokia discută cu potenţiali cumpărători pentru fabrică. Tot ce putem face este să sperăm că aceste discuţii se vor concretiza şi că un nou proprietar va fi găsit pentru a crea noi locuri de muncă".
Într-un comunicat din septembrie, Nokia îşi "oferea întreaga susţinere pentru a ajuta angajaţii şi autorităţile locale să treacă peste aceste momente dificile".

În Cluj plecarea abruptă a Nokia este privită din mai multe perspective. În urmă cu doar patru ani, Clujul era un oraş înfloritor, întinzându-se în toate direcţiile pornind din centrul său medieval. Noi mall-uri şi reprezentanţe auto au apărut pe dealurile Transilvaniei. Şomajul era aproape de zero.

Arpad Paszkany este un antreprenor local care a ajutat la aducerea de investitori străini în oraş. Este şi proprietarul CFR Cluj, echipa de fotbal campioană la fotbal.
El minimizează efectele plecării Nokia.

"Doar în această clădire muncesc 1.800 de oameni. Salariile lor lunare sunt de 15 ori mai mari decât cel pe care îl plătea Nokia celor 2.300 de angajaţi ai săi. Şi aceasta este o singură clădire din oraş. Dacă facem o comparaţie, nu cred că plecarea Nokia reprezintă un dezastru pentru Cluj".

Consilierul local Istvan Vakar crede că acest lucru este adevărat pentru oamenii de afaceri şi studenţi, dar consideră că afectează anumite categorii sociale. "2.000 de oameni au rămas fără loc de muncă, dar probabil numărul celor afectaţi este de trei ori mai mare. Majoritatea angajaţilor proveneau din satele sărace din afara oraşului, nu din Cluj. În unele familii, ambii părinţi lucrau la Nokia. Sosirea companiei a fost ca o gură de oxigen. Va fi greu de înlocuit", spune Vakar.
El a mai adăugat că managementul companiei colaborează îndeaproape cu autorităţile pentru a găsi o soluţie.

La Bucureşti, unele surse susţin că banii pentru reconversia profesională vor veni de la Uniunea Europeană. Cu astfel de speranţe, foştii angajaţi ai Nokia se feresc să vorbească cu presa. Unii refuză, alţii acceptă, dar după aceea dispar.

În centrul istoric al oraşului, un patinoar a fost amplasat lângă o biserică din secolul 14. Primii fulgi de zăpadă cad peste un Moş Crăciun mare tras de reni. Sania sa este goală. Nokia a venit la Cluj cu doar câteva luni înainte de izbucnirea crizei economice din toamna lui 2008. Oamenii de aici se tem că va fi mult mai greu de găsit un înlocuitor într-un mediu economic total diferit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO