• Leu / EUR4.6485
  • Leu / GBP5.1722
  • Leu / USD4.0861
Companii

Reportaj - Criza constructiilor: in zona Militari - Lujerului din patru santiere se lucreaza doar pe unul. La „ralanti”

Secțiune susținută de Medlife Logo
Reportaj - Criza constructiilor: in zona Militari - Lujerului din patru santiere se lucreaza doar pe unul. La „ralanti”

Pentru a vedea singurul santier mare pe care se lucreaza in zona Lujerului din Capitala poti merge pe un drum destul de prost asfaltat sau intra, contra cost, prin parcul Politehnicii, de unde exista o "trecere" printr-un gard decupat.
"Se vede la un moment dat, in dreapta, o gaura in gard. E 6 lei intrarea in campus. Dati 3 lei si mergeti", ne explica portarul de la intrarea in campusul Politehnicii, cu chi tantierul intr-o mana, cum putem ajunge in zona proiectului rezidential Quadra Place.
Pana sa treci prin gaura din gard, bannerele cu inscriptia Quadra 2 iti atrag atentia de pe o cladire cu un singur nivel. Inauntru insa suntem informati ca reprezentantii de vanzari ai proiectului de locuinte s-au mutat, dar nu se stie unde.
Dincolo de gardul "cu gaura", se inalta un alt gard de doi metri in spatele caruia se vad blocurile portocalii ale ansamblului Quadra Place, format din 343 de aparta mente, unul dintre primele de mari di mensiuni finalizate in Bucuresti.
In spatele acestui gard pot fi observate cateva afise cu "de vanzare" pe la balcoanele blocurilor si femei cu copii in carucioare sau catei in lesa prin parcarea complexului.
La 200 de metri distanta insa, o macara si cateva zeci de muncitori impanzesc un bloc de circa 12 etaje, a carui structura a fost finalizata, la primele etaje putand fi observate si ferestre montate. Aici este al doilea santier din Militari al firmei pitestene Conarg, unde ar trebui construite circa 850 de apartamente.
Lucrarile par insa a fi derulate la "foc mic", iar in executie este doar unul din cele patru blocuri ale complexului de pe Strada Fabricii.
Odata cu debutul crizei pe piata locala, la sfarsitul anului 2008, lucrarile au fost suspendate complet la acest ansamblu. Dupa finalizarea proiectului Rasarit de Soare din Titan, in iarna acestui an, reprezentantii Conarg au anuntat ca vor reincepe lucrarile la Quadra 2, dar nu au dat detalii privind data finalizarii primelor apartamente. Pe placuta ansamblului poate fi observat ca autorizatia de constructie expira la sfarsitul acestui an, iar primul bloc pare a fi in grafic.
"Primul bloc va fi finalizat anul acesta. Nu am reluat vanzarile, procesul urmand sa se deruleze intr-un spatiu din cadrul Quadra Place. Preturile vor fi apropiate de cele din Rasarit de Soare, circa 900 de euro/metrul patrat construit", spune Romeo Cazanescu, directorul general al Conarg Real Estate.
Un alt antreprenor local din constructii, Ion Avram, a anuntat de asemenea ca va reincepe lucrarile la un ansamblu de locuinte din zona - Primavara Lujerului -, dar macaralele de pe santierul din vecinatatea hipermarketului Cora par abandonate. "Nu stiu. Baietii cred ca si-au luat liber astazi. Au zis ca reincep constructia, dar eu stiu? Daca da banca bani vor construi. Dar am inteles ca pe niciun santier nu s-au mai dat credite", spune paznicul santierului unde ar trebui construite 1.000 de apartamente. Peste gard, din beton se vad iesind barele de fier care ar trebui sa sustina cele cinci tronsoane cu 16 etaje ale proiectului de locuinte, dar momentul finalizarii proiectului pare indepartat. Initial, termenul de livrare era aprilie 2010. Dar de cel putin un an santierul arata la fel.
Trecand pe langa pasajul Lujerului, pe partea dreapta, vizavi de mallul Plaza Romania, poate fi observat un gard albastru in spatele caruia se afla terenul de 4,3 hectare al fabricii Electrotehnica. Spaniolii de la Gran Via au demolat fosta fabrica inca din 2008 pentru a face loc unui proiect format din locuinte, birouri, hotel si spatii comerciale evaluat la peste 200 de milioane de euro. Dupa demolare s-a instalat insa linistea pe terenul cumparat cu 30 de milioane de euro de mai bine de trei ani, iar dezvoltatorii nu dau niciun semn ca lucrurile s-ar putea schimba prea curand.
Si vecinii de la Plaza au ceva probleme cu un santier. Cladirea de birouri Anchor Plaza Metropol, de pe bulevardul Timisoara, este in continuare la stadiul de structura, desi lucrarile au fost incepute de mai bine de doi ani. Niciun muncitor nu perturba linistea locuitorilor din zona, dar reprezentantii Anchor Grup si-au manifestat intentia de a relua lucrarile in aceasta vara. Mai trebuie insa ca si companiile sa caute spatii de birouri, pentru a face sens continuarea investitiei de 50 de milioane de euro.
Dupa Pipera, Militari era unul dintre cartierele cele mai efervescente din punct de vedere imobiliar din Capitala, dar si aici criza a dat peste cap planurile dezvoltatorilor de locuinte si spatii de birouri. Toti au mizat pe accesul la metrou, dar scaderea preturilor la locuintele vechi si a vanzarilor de apartamente "off-plan" a determinat in 2008 oprirea celor mai multe proiecte, care prevedeau constructia a peste 5.000 de locuinte noi.

 

Proiecte imobiliare de 400 mil. euro pe un kilometru patrat

  • 200 mil. euro este valoarea investitiei anuntate de spaniolii de la Gran Via pentru construirea unui proiect mixt pe terenul fostei fabrici Electrotehnica. Lucrarile au fost oprite dupa demolarea vechilor structuri de pe teren;
  • 75 mil. euro a anuntat Conarg ca va investi pentru construirea a 850 de apartamente in proiectul Quadra 2 din Militari. In prezent se lucreaza la doar unul din patru blocuri;
  • 50 mil. euro este valoarea investitiei anuntate in cladirea de birouri Anchor Plaza Metropol de pe bulevardul Timisoara. Structura este ridicata, dar lucrarile pentru inchiderea cladirii si finisaje au fost oprite;
  • 1.000 de apartamente ar urma sa cuprinda proiectul Primavara Lujerului. Lucrarile au fost oprite la stadiul de fundatie.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Etichete:

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6485
Diferență: -0,2575
Ieri: 4.6605
Azi: 4.0861
Diferență: -0,6299
Ieri: 4.1120
Azi: 5.1722
Diferență: 0,2753
Ieri: 5.1580
Azi: 4.1190
Diferență: -0,4303
Ieri: 4.1368