Companii

Reportaj - Criza constructiilor: in zona Militari - Lujerului din patru santiere se lucreaza doar pe unul. La „ralanti”

Criza constructiilor: in zona Militari - Lujerului din patru santiere se lucreaza doar pe unul. La „ralanti”

Lucrarile la Anchor Plaza Metropol au inceput in urma cu doi ani.

10.05.2010, 23:25 735

Pentru a vedea singurul santier mare pe care se lucreaza in zonaLujerului din Capitala poti merge pe un drum destul de prostasfaltat sau intra, contra cost, prin parcul Politehnicii, de undeexista o "trecere" printr-un gard decupat.
"Se vede la un moment dat, in dreapta, o gaura in gard. E 6 leiintrarea in campus. Dati 3 lei si mergeti", ne explica portarul dela intrarea in campusul Politehnicii, cu chi tantierul intr-o mana,cum putem ajunge in zona proiectului rezidential QuadraPlace.
Pana sa treci prin gaura din gard, bannerele cu inscriptia Quadra 2iti atrag atentia de pe o cladire cu un singur nivel. Inauntru insasuntem informati ca reprezentantii de vanzari ai proiectului delocuinte s-au mutat, dar nu se stie unde.
Dincolo de gardul "cu gaura", se inalta un alt gard de doi metri inspatele caruia se vad blocurile portocalii ale ansamblului QuadraPlace, format din 343 de aparta mente, unul dintre primele de maridi mensiuni finalizate in Bucuresti.
In spatele acestui gard pot fi observate cateva afise cu "devanzare" pe la balcoanele blocurilor si femei cu copii incarucioare sau catei in lesa prin parcarea complexului.
La 200 de metri distanta insa, o macara si cateva zeci de muncitoriimpanzesc un bloc de circa 12 etaje, a carui structura a fostfinalizata, la primele etaje putand fi observate si ferestremontate. Aici este al doilea santier din Militari al firmeipitestene Conarg, unde ar trebui construite circa 850 deapartamente.
Lucrarile par insa a fi derulate la "foc mic", iar in executie estedoar unul din cele patru blocuri ale complexului de pe StradaFabricii.
Odata cu debutul crizei pe piata locala, la sfarsitul anului 2008,lucrarile au fost suspendate complet la acest ansamblu. Dupafinalizarea proiectului Rasarit de Soare din Titan, in iarnaacestui an, reprezentantii Conarg au anuntat ca vor reincepelucrarile la Quadra 2, dar nu au dat detalii privind datafinalizarii primelor apartamente. Pe placuta ansamblului poate fiobservat ca autorizatia de constructie expira la sfarsitul acestuian, iar primul bloc pare a fi in grafic.
"Primul bloc va fi finalizat anul acesta. Nu am reluat vanzarile,procesul urmand sa se deruleze intr-un spatiu din cadrul QuadraPlace. Preturile vor fi apropiate de cele din Rasarit de Soare,circa 900 de euro/metrul patrat construit", spune Romeo Cazanescu,directorul general al Conarg Real Estate.
Un alt antreprenor local din constructii, Ion Avram, a anuntat deasemenea ca va reincepe lucrarile la un ansamblu de locuinte dinzona - Primavara Lujerului -, dar macaralele de pe santierul dinvecinatatea hipermarketului Cora par abandonate. "Nu stiu. Baietiicred ca si-au luat liber astazi. Au zis ca reincep constructia, dareu stiu? Daca da banca bani vor construi. Dar am inteles ca peniciun santier nu s-au mai dat credite", spune paznicul santieruluiunde ar trebui construite 1.000 de apartamente. Peste gard, dinbeton se vad iesind barele de fier care ar trebui sa sustina celecinci tronsoane cu 16 etaje ale proiectului de locuinte, darmomentul finalizarii proiectului pare indepartat. Initial, termenulde livrare era aprilie 2010. Dar de cel putin un an santierul aratala fel.
Trecand pe langa pasajul Lujerului, pe partea dreapta, vizavi demallul Plaza Romania, poate fi observat un gard albastru in spatelecaruia se afla terenul de 4,3 hectare al fabricii Electrotehnica.Spaniolii de la Gran Via au demolat fosta fabrica inca din 2008pentru a face loc unui proiect format din locuinte, birouri, hotelsi spatii comerciale evaluat la peste 200 de milioane de euro. Dupademolare s-a instalat insa linistea pe terenul cumparat cu 30 demilioane de euro de mai bine de trei ani, iar dezvoltatorii nu dauniciun semn ca lucrurile s-ar putea schimba prea curand.
Si vecinii de la Plaza au ceva probleme cu un santier. Cladirea debirouri Anchor Plaza Metropol, de pe bulevardul Timisoara, este incontinuare la stadiul de structura, desi lucrarile au fost inceputede mai bine de doi ani. Niciun muncitor nu perturba linistealocuitorilor din zona, dar reprezentantii Anchor Grup si-aumanifestat intentia de a relua lucrarile in aceasta vara. Maitrebuie insa ca si companiile sa caute spatii de birouri, pentru aface sens continuarea investitiei de 50 de milioane de euro.
Dupa Pipera, Militari era unul dintre cartierele cele maiefervescente din punct de vedere imobiliar din Capitala, dar siaici criza a dat peste cap planurile dezvoltatorilor de locuinte sispatii de birouri. Toti au mizat pe accesul la metrou, dar scadereapreturilor la locuintele vechi si a vanzarilor de apartamente"off-plan" a determinat in 2008 oprirea celor mai multe proiecte,care prevedeau constructia a peste 5.000 de locuinte noi.

Proiecte imobiliare de 400 mil. euro pe un kilometrupatrat

  • 200 mil. euro este valoarea investitiei anuntate de spanioliide la Gran Via pentru construirea unui proiect mixt pe terenulfostei fabrici Electrotehnica. Lucrarile au fost oprite dupademolarea vechilor structuri de pe teren;
  • 75 mil. euro a anuntat Conarg ca va investi pentru construireaa 850 de apartamente in proiectul Quadra 2 din Militari. In prezentse lucreaza la doar unul din patru blocuri;
  • 50 mil. euro este valoarea investitiei anuntate in cladirea debirouri Anchor Plaza Metropol de pe bulevardul Timisoara. Structuraeste ridicata, dar lucrarile pentru inchiderea cladirii si finisajeau fost oprite;
  • 1.000 de apartamente ar urma sa cuprinda proiectul PrimavaraLujerului. Lucrarile au fost oprite la stadiul de fundatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO