Companii

Reportaj ZF: Arad - Cum s-a prezentat "orasul mallurilor" in ziua deschiderii proiectului Atrium Center - GALERIE FOTO

Mall-ul Atrium este pozitionat pe strada Aurel Vlaicu, pe care au mai fost anuntate alte 4 proiecte
24.03.2010, 00:00 268

Mallul Atrium Center din Arad, inaugurat ieri in urma uneiinvestitii de 70 mil. euro, este primul deschis din cele 7-8proiecte anuntate in Arad, dintre care cinci pe aceeasi strada,Aurel Vlaicu. In ziua deschiderii mallului, aradenii se aratauextrem de interesati de magazinele care vor fi inaugurate incentrul comercial cu o suprafata de 30.000 de metri patrati.

O domnisoara de varsta liceului intreaba paznicii la ce ora sedeschide mallul din apropierea garii din Arad, al doilea centrucomercial modern din oras, dar primul de tip mall. Inauntru insa,ieri la ora 13.00 aveau acces doar invitatii dezvoltatorilor careau putut vedea in avanpremiera primul centru comercial inauguratanul acesta in afara Capitalei, proiectul Atrium Center. Cei maimulti vizitatori urmau sa vina insa dupa ora 17.00.

Ornamentele de lemn, pomisorii sau micile detalii precum celelegate de sistemul de iluminare au strans aprecieri inclusiv dinpartea competitorilor, dezvoltatori de alte malluri (Futureal, GTC,Coresi sau Omilos) care au venit sa ia pulsul pietei ieri laArad.

Cu toate acestea, in interior se reflecta puternic transformareaprin care trece retailul romanesc: companiile internationale au incontinuare puterea financiara si curajul sa se extinda, profitandde scaderea chiriilor, in timp ce marea majoritate a jucatorilorlocali au spus stop.

Doar jumatate din magazine, deschise

Doar circa jumatate din magazine urmau a fi deschise aseara, lamomentul inaugurarii, cea mai mare parte a marilor ancoreinternationale, precum Billa, C&A, New Yorker sau Hervis, darsi firme locale - Altex, House of Art sau Leonardo - care fac notadiscordanta de alti retaileri autohtoni. In special la etajelesuperioare, spatii destul de mari sunt inca inactivate, desidezvoltatorii au semnat contracte de inchiriere pentru 92% dinspatiile proiectului de 30.000 de metri patrati.

Cinematograf, abia la vara

"Chiriasii mai mici ar putea plati o chirie mai mare, dar tot eisunt si cei mai expusi la riscul de a nu mai putea plati deloc",explica Adina Calinescu, country manager al firmei Atrium Centers,partea pozitiva a faptului ca la momentul deschiderii sunt gata maiales magazinele pe spatii largi, care platesc insa o chirie maimica pe metrul patrat. In urmatoarele luni, pana in august, cea maimare parte a chiriasilor ar urma sa deschida, tot in vara fiindprogramata si inaugurarea cinematografului Cinema City.

Iar cum chiriile sunt in general mai mici in aceasta perioada, oafacere cu malluri nu mai aduce nici de departe profitabilitatea dealta data. Cu alte cuvinte, la o medie estimata la circa 15-18euro/metrul patrat lunar, proiectul aduce dezvoltatorilor ocapitalizare anuala de circa 8% din investitia totala de 70 mil.euro. "Nu cred sa mai existe acum vreun mall in afara Bucurestiuluicu o chirie medie mai mare de 20 euro/metrul patrat", explicatransformarile pietei reprezentantii firmei DTZ Echinox, care s-auocupat de inchirierea proiectului din Arad.

"Mai curat si cu finisaje mai bune decat alte malluri inauguratein aceasta perioada" sau "imi plac finisajele si detaliile precumacele ornamente", spuneau ieri doi dintre dezvoltatorii de malluriaflati la Arad. "Desi nu sunt un specialist in malluri, pot spuneca imi place", a fost si reactia lui Adrian Urda, directorulretailerului de electrocasnice Altex, una dintre ancoreleproiectului.

Dezvoltatorii au tinut sa respecte termenul anuntat inca dintoamna pentru deschidere - 23 martie, cu circa zece zile inainte dePasti. In dimineata din ziua inaugurarii, seful centrului comercialera insa resemnat cu ideea ca oricand ar fi deschis mallul, parcatot ar mai fi fost unele lucruri de pus la punct.

Unele detalii se regleaza pe parcurs, dar o parte dintrechiriasi vor plati penalizari pentru intarziere, in timp ce altii,precum Waikiki, care au semnat mai recent contractele deinchiriere, mai au un ragaz din partea dezvoltatorilor.

Graba proprietarilor a fost cauzata si de planurile preaindraznete ale altor dezvoltatori imobiliari, care au pus ochii peorasul de 200.000 de locuitori din vestul tarii cu gandul de a-ltransforma intr-o destinatie europeana a cumparaturilor, ceea ce nuera cazul.

Astfel ca pe locul in care business-planurile prevedeau aleiatent placate cu gresie pentru tocurile doamnelor cu plasele decumparaturi, deocamdata se afla doar terenuri virane sau, in unelecazuri, "piscine" naturale. Una din partile pozitive ale crizeieste si autoreglarea unei piete in care investitorii uitaseralimitele.

Vandut cu o zi inainte de deschidere

Mallul din Arad si-a schimbat actionariatul cu doar cateva oreinainte de deschiderea portilor, firma care s-a ocupat deconstructie - Arcadom, parte a grupului maghiar TriGranit -devenind actionar cu o participatie de 50%, in urma unei tranzactiide 6 milioane de euro.

Dezvoltarea mallului a fost inceputa de fondul britanic deinvestitii Carpathian (75%) si o firma a omului de afaceri MichaelIsraeli (25%). In acest parteneriat ar fi trebuit realizate patrucentre comerciale - in Arad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare - darbritanicii au decis sa iasa din proiectele de la Arad si Cluj.

Ca urmare a acestei tranzactii, britanicii de la Carpathian suntmai aproape de un exit de pe piata locala (mai detin participatiiin doua terenuri din Baia Mare si Satu Mare si proiectul Macromalldin Arad), in timp ce firma de constructii a grupului TriGranitface prima achizitie pe piata imobiliara locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO