Companii

Restaurantele şi-au inclus bacşişul în nota de plată, dar cum vor ajunge aceşti bani la angajaţi? Consultant fiscal: „În contabilitatea restaurantului, ele se înregistrează ca sume cuvenite terţilor“

Nadia Oanea, consultant fiscal: Bacşişul nu se reflectă în contabilitatea restaurantului sau barului ca venit şi nici nu generează obligaţia de a plăti TVA pe respectivele sume la stat.

Nadia Oanea, consultant fiscal: Bacşişul nu se reflectă în contabilitatea restaurantului sau barului ca venit şi nici nu generează obligaţia de a plăti TVA pe respectivele sume la stat.

Autor: Miruna Diaconu

15.01.2023, 12:22 444

♦ Patronatele din industria HoReCa au militat timp de mai mulţi ani pentru legiferarea bacşişului, adică includerea pe bonul fiscal şi impozitarea sa ♦ Lobby-ul făcut de patronate a fost motivat de suplinirea salariilor foarte mici din această industrie, de multe ori angajaţii fiind plătiţi cu minimul pe economie, pentru posibilitatea de a lua credite de la bănci.

Veniturile suplimentare care vor fi distribuite chelnerilor şi perso­na­lului din restaurante sunt impozitate doar cu 10%, însă fără contribuţiile sociale aferente pe care le-ar fi presupus majorarea de către proprietarii res­taurantelor a salariilor angajaţilor lor. Firmele din domeniu vor beneficia de un flux care reprezintă 10%, în medie, din cifra lor de afaceri din care îşi vor putea plăti angajaţii, fără con­tribuţiile sociale. Însă în baza a ce vor fi plătiţi angajaţii, în contextul în care în contractul de muncă şi eventualele anexe ale contractului sunt prevăzute doar sumele salariale?

„Probabil se vor face ştate de bacşiş. Restaurantul va face proba­bil o clasificare. Câţi bani sunt strânşi din bacşiş? Două mii de lei şi am trei angajaţi, a­tunci 500 lei merg la unu, 500 lei la altul, iar 1.000 lei la cel de-al treilea. Din această sumă, restauran­tul reţine 10% pentru plata impozitu­lui. Sunt ve­nituri din alte surse, nu sunt ve­nituri de natură salarială, ci aleatorii, într-o lună pot încasa o anu­mită sumă, în alta mai puţin“, spune Adrian Benţa, con­sul­tant fiscal.

Nadia Oanea, consultant fiscal, spu­ne că în lege este prevăzut clar faptul că bacşişul încasat nu reprezin­tă contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de angajator.  „Nu se reflectă în contabiliatea res­taurantului sau barului ca venit şi nici nu generează obligaţia de a plăti TVA pe respectivele sume la stat.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO