Companii

Restructurarea fostei Electrica Oltenia a pornit de la 22 de scenarii posibile

Restructurarea fostei Electrica Oltenia a pornit de la 22 de scenarii posibile

Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania: Am preluat o companie destul de slab inzestrata pe partea de IT. Pe de o parte, acest lucru poate fi transformat intr-un avantaj, pentru ca nu mai este necesara implementarea sau explicarea noilor proceduri.

20.02.2007, 16:45 165

22 de scenarii posibile, 3.000 de oameni din care doar 70 vor face vanzari, impartirea unei companii in patru. Aceasta este restructurarea Electrica Oltenia, cea mai mare distributie de electricitate din Romania in functie de numarul de consumatori.
"Initial, am avut de ales din 22 de scenarii posibile de restructurare. In final au ramas doua: fomarea unui holding care avea sa actioneze prin intermediul unei companii - mama cu doua companii fiice, distributia respectiv furnizarea. A doua solutie a fost divizarea partiala. Aceasta a fost cea votata de catre actionari, este mai ieftina si este ceea ce dorea CEZ-ul ca actionar majoritar", spune Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania.
Borotea, 40 de ani, s-a alaturat echipei CEZ in februarie anul trecut si este seful echipei care a restructurat Electrica Oltenia. Cehii de la CEZ au preluat Electrica Oltenia in urma cu doi ani intr-o tranzactie de 151 de milioane de euro.
In total, 20 de oameni au regandit structura vechii distributiii astfel incat s-o pregateasca pentru momentul iulie 2007, cand toate companiile de profil trebuie sa-si separe activitatea de distributie de cea de furnizare, dar si pentru un mediu concurential complet diferit in contextul unei piete liberalizate. Activitatea de distributie este legata de infrastructura, iar cea de furnizare este activitatea de comert cu energie electrica.
Concret, dupa ce toate demersurile legale, juridice si operationale vor fi finalizate, Electrica Oltenia va disparea facand loc pentru patru noi posibile companii CEZ Distributie, CEZ Vanzare, CEZ Servicii si probabil CEZ Trade. Acest lucru s-ar putea intampla pana pe 15 martie.
Echipa care va forma CEZ Vanzare va avea aproximativ 70 de oameni care vor incerca sa-si formeze relatii personalizate cu marii consumatori ai companiei. De ce atat de putini oameni cand alte companii de profil isi pregatesc armate de sute de "vanzatori"? "Cu cat ai costuri interne mai mici, cu atat devii mai concurential", spune Borotea. Concurenta sporita in sector a injumatatit portofoliul de clienti ai Electrica Oltenia, dar se pare ca firma a reusit sa-si recastige anumiti clienti.
Partea de servicii, atat pentru partea de distributie, cat si de furnizare a fost externalizata si astfel s-a mai format o companie, CEZ Servicii, care va avea peste 400 de angajati. "CEZ Servicii poate participa la licitatii pe partea de servicii si pentru alte companii", precizeaza reprezentantul CEZ Romania.
Alaturi de CEZ Servicii, care constituie un element de noutate comparativ cu celelalte restructurari din cadrul companiilor de profil, cehii mai au ceva in plan: o companie al carui obiect de activitate va fi exclusiv achizitia de energie si care se va numi CEZ Trade.
"Compania are un singur scop, acela de a optimiza portofoliul de energie prin identificarea posibilitatilor de acces catre energie ieftina, chiar si din exterior. Echipa va avea 10-20 de oameni si va fi o adevarata etrupa de vanatorie", explica Borotea. Recent, in cadrul Electrica Oltenia a fost cooptat fostul director comercial al Electrica, Ion Lungu.
Pe partea legala, consultanta acestei restructurari a fost asigurata de casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, iar pe partea de audit de Ernst & Young.
"Separarea accesului la informatie a fost cea mai costisitoare procedura din acest proces de restructurare. Azi avem o baza de date comuna despre consumatori. Si aici am avut de ales: fie realizam doua baze de date separate pentru distributie si furnizare, ceea ce ar fi fost foarte scump, fie formam niste drepturi de acces. Am ales a doua varianta", spune Borotea. Astfel, partea de distributie a companiei va fi responsabila de masurarea energiei electrice la consumatorul final, iar aceste date vor fi inmanate catre segmentul de furnizare.
"Am preluat o companie destul de slab inzestrata pe partea de IT. Pe de o parte, acest lucru poate fi transformat intr-un avantaj, pentru ca nu mai este necesara implementarea sau explicarea noilor proceduri. Oricum, 70% din costurile restructurari sunt reprezentate de partea de IT", mai spune reprezentantul CEZ. Tot acest proces de restructurare a ridicat multe sprancene in cadrul celor 3.000 de angajati ai companiei care intelegeau intr-o mai mica sau mai mare masura necesitatea unei astfel de masuri.
"Fomal sau informal am incercat sa le comunicam oamenilor ceea ce avem de gand sa facem prin intermediul mai multor deplasari in teritoriu. Cea mai frecventa intrebare pe care o auzeam era: "Dar eu unde ma duc?" Este greu sa comunici astfel de schimbari, sa schimbi mentalitati. Vom introduce sisteme motivationale, indicatori de performanta pentru evaluare, dar si ca instrumente de promovare", mai spune reprezentantul CEZ. Selectia personalului pentru cele patru companii s-a facut in principal prin recrutare interna, dar uneori s-a apelat si la metode de recrutare externa.
Fiecare companie formata va avea o organigrama proprie si un management individual care va avea putere de decizie totala la nivel operational. Liniile strategice generale vor fi trasate de CEZ Romania, companie detinuta 100% de catre cehi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO