Retail&Agrobusiness

10 idei de mici afaceri din agrobusiness descoperite în 2022, care te pot inspira: Cum dai startul unui start-up în agrobusiness? Cui vinzi ceea ce produci?

10 idei de mici afaceri din agrobusiness descoperite în...

Autor: Florentina Niţu

02.01.2023, 12:06 3913

Dacă uneori ţi se pare că trăieşti în viitor sau crezi că eşti înaintea vremurilor tale ori te gândeşti la ce ai de pierdut urmându-ţi visul care speri să-ţi aducă succesul, atunci poate e momentul ca ideea ta să se transforme într-o afacere. Însă, înainte să te arunci cu capul înainte, fă un prototip, cere păreri şi încearcă să afli ce a însemnat pentru alţii trecerea de la angajat la angajator şi cum au dat startul unui start-up. Mai jos vei găsi poveştile a zece afaceri din agrobusiness, pe care le-am descoperit în 2022, pe care cred că merită să le cunoşti şi care te pot inspira. Acesta nu este un top, ci zece poveşti ale unor afaceri pe care le-am ales din ramuri cât mai diverse ale agrobusinessului.

         1. Ileana Berci a petrecut cinci ani pe vasele de croazieră şi consideră că este o experienţă de neratat, cel puţin de către pasionaţii de călătorii. Însă, când eşti un aventurier purtat de valuri, după ce trece entuziasmul, cauţi opusul: liniştea. Astfel, ea s-a întors în judeţul Cluj în 2018, într-un sat, unde alături de fratele său a pus bazele unei ferme de măgăriţe, care după paatru ani numără 130 de animale, de la care produce lapte proaspăt sub brandul Magic Milk.

Citiţi povestea afacerii aici:

          2. În urmă cu aproape şapte ani, Carina şi Marius Ardelean au testat cultura de aronia în localitatea Charlottenburg, aflată 45 de kilometri de Timişoara, plantând o suprafaţă de 1,5 hectare. Acum, au 10 hectare şi au investit peste 800.000 de euro într-o unitate de procesare, unde vor realiza sucuri de aronia, dar şi de mere, sub brandul Zemo’s.

Citiţi povestea afacerii aici

          3. Valentin Latti, un tânăr de 31 de ani, la bază inginer piscicol, a pus bazele companiei Fish Royal Glass în 2016, iar acum creşte peşti exotici şi produce acvarii în judeţul Arad care ajung în Germania, Polonia şi Ungaria.

Citiţi povestea afacerii aici

          4. Aurelian Vîlnoiu şi George Şora, doi prieteni care-şi doreau să înceapă împreună o afacere prin care să producă mâncare, au deschis în acest an o fermă de curcani crescuţi în sistem ecologic, după o investiţie de peste 8 milioane de lei, cu co-finanţare din fonduri europene.

Citiţi povestea afacerii aici: 

          5. Valentin Badea, de profesie economist, a făcut o plantaţie de smochini în Buzău şi anul acesta a semnat un parteneriat cu o fabrică de dulceţuri pentru desfacerea producţiei. El a început să investească în sectorul pomicol în ultimii cinci ani, când a pus primii smochini dintr-o livadă ce se întinde acum pe 8.500 de metri pătraţi, în judeţul Buzău.

Citiţi povestea afacerii aici

          6. Familia Dulf s-a întors definitiv în România din Portugalia în anul 2016 şi a investit banii câştigaţi în agroturism, în judeţul Maramureş. Imboldul pentru a dezvolta o afacere în România au fost cele două fiice ale lor, cărora şi-au dorit să le ofere o alimentaţie săntătoasă şi o copilărie aproape de natură. Astfel au ajuns să deţină acum 8 hectare de teren, o fermă de animale şi un restaurant.

Citiţi povestea afacerii aici: 

          7. Tudor Stanciu, manager al fermei ecologice Amfora Natura din judeţul Călăraşi, a mizat în urmă cu cinci ani pe o cultură de alune de pământ, adică de arahide, însă a eşuat, dar nu s-a dat bătut. Aşa se face că un an mai târziu a pus în pământ cartof dulce pe 2.000 de metri pătraţi, iar rezultatul culturii a fost peste aşteptări, ceea ce l-a determinat pe să mărească suprafaţa de zece ori în patru ani, ajungând la două hectare în acest an.

Citiţi povestea afacerii aici

          8. Andrei Bularca, un tânăr de 26 de ani din Braşov, şi-a dorit încă din copilărie să aibă propria afacere, moştenind spiritul antreprenorial de la părinţii săi care activează în acest domeniu, astfel că urmat Facultatea de administrarea afacerilor a Universităţii Transilvania din Braşov. În 2017, după încheierea studiilor, a atras capital financiar pentru înfiinţarea unui business prin programul gu­vernamental Start-Up Nation de aproximativ 200.000 de lei şi a construit o fermă piscicolă, unde creşte păstrăvi, şi o unitate de producţie pentru a afuma peştele.

Citiţi povestea afacerii aici

          9. Gabriel Manea lucra în producţia de lapte şi de cereale, când a luat în considerare o investiţie într-o cultură de nişă, tot în agrobusiness. Aşa a apărut în 2015 ideea companiei Nutcrop, iar - întâmplare sau nu – un prieten de-al său care la o fabrică de ciocolată l-a convins să cultive alune, menţionând cifre privind cererea uriaşă din industria dulciurilor pentru alune.

Citiţi povestea aici

          10. De la legume tradiţionale, precum ceapă verde, usturoi, roşii ori spanac, Gheorghe Păpurică a descoperit în urmă cu patru ani arahidele, care şi-au făcut loc în Grădina Bi-Schon, businessul pe care fermierul îl are în judeţul Giurgiu. El a pornit cu o suprafaţă de 100 mp, dar spune că ar dori să o mărească, dacă ar fi impulsionat de stat prin anumite facilităţi şi ar avea contracte stabile cu retailerii pentru vânzarea produselor.

Citiţi povestea aici

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO