Retail&Agrobusiness

2020 a devenit un an deosebit de dur pentru Germania, cel mai mare producător de porci al Europei

2020 a devenit un an deosebit de dur pentru Germania, cel...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2020, 00:05 684

Un focar de pestă porcină africană ameninţă să ţină carnea de porc germană blocată în Uniunea Europeană, cu China, Coreea de Sud şi Japonia interzicând toate importurile din Germania, un nou şoc pentru cel mai mare producător de profil al Europei într-un an deja dificil în care pandemia de COVID-19 i-a paralizat abatoarele, scrie Reuters. China este cel mai mare consumator şi importator de carne de porc din lume iar la locul Germaniei pe această piaţă râvnesc state precum Statele Unite, Spania, Canada şi Brazilia.

Preţurile la vânzarea cu ridicata ale cărnii de porc produse în Germania au scăzut cu 14% vineri, după ce la un mistreţ găsit mort din estul ţării a fost identificată prezenţa pestei porcine africane, iar cumpărătorii importanţi de pe piaţa internaţională au răspuns rapid prin interzicerea importurilor. Aceasta când 2020 se anunţa un an mare la vânzări.

În China, cel mai mare producător de carne de porc din lume, epidemia de pestă a dus la sacrificarea a sute de milioane de porci şi la creşterea importurile de carne din alte surse. Exporturile germane de carne de porc în China valorează anual aproximativ 1 miliard de euro, iar cantitatea s-au dublat în primele patru luni ale acestui an  ca urmare a creşterii cererii în condiţiile în care producţia chineză a scăzut cu aproximativ 20%.

„Oprirea exporturilor chineze este o lovitură grea pentru fermierii şi industria din Germania“, a declarat Andre Vielstaedte, purtătorul de cuvânt al celui mai mare producător de carne şi exportator din Germania, Toennies.

Pesta porcină africană se răspândeşte prin contactul cu animalele sau carnea infectate şi poate fi răspândită şi de oameni şi camioane.

Virusul este aproape întotdeauna fatal pentru porci, nu are leac, dar nu dăunează oamenilor.

Germania a căutat să obţină doar o interdicţie regională asupra exporturilor, deoarece focarul de lângă graniţa poloneză se află la sute de kilometri de principala regiune producătoare, aflată din nord-vestul ţării. În timp ce conceptul de interdicţie regională există în comerţul intra-UE, China a răspuns cu o interdicţie generală. Exporturile germane au inclus cantităţi mari de anumite părţi din porci, cum ar fi urechile, râturile şi picioarele, care sunt considerate delicatese în Asia, dar nu sunt dorite în Europa.

Vânzătorii se vor chinui să obţină marje similare pentru produsele vândute în mod normal în Asia.

„Dacă supermarketurile se folosesc acest lucru ca de o oportunitate pentru a menţine preţurile scăzute, atunci viitorul multor crescători de porci este incert şi mulţi şi-ar putea închide afacerile“, a spus Matthias Quaing, reprezentant al asociaţiei germane de crescători de porci ISN.

Pentru Germania nu există pieţe de export alternative de mărimea Chinei şi a altora în Asia, a explicat Tim Koch, analist la firma de cercetare a pieţei AMI. Importurile de carne de porc ale Chinei au crescut cu 75% în 2019 şi au continuat să urceîn 2020.

Interzicerea livrărilor germane ar trebui, prin urmare, să ofere o oportunitate majoră exportatorilor rivali, iar valoarea contractelor futures pentru carne de porc este la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.

„Cred că vânzările de carne de porc ale Germaniei către China vor fi înlocuite de o serie de alţi exportatori precum Statele Unite, Spania, Canada şi Brazilia. Unii exportatori din UE, cum ar fi Olanda şi Danemarca, vor căuta, de asemenea, vânzări suplimentare,“, a declarat analistul Rabobank Justin Sherrard. În special exportatorii americani par bine poziţionaţi pentru creşterea vânzărilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO