♦ Comerţul online continuă creşterea şi în 2025. Investiţiile realizate de jucătorii din sectorul de e-commerce vor aduce o creştere de 10%.
Piaţa de comerţ online va înregistra o creştere de două cifre şi în 2025, mai exact de 10% faţă de anul precedent, au spus reprezentanţi ai companiilor active în sectorul de e-commerce prezenţi în cadrul conferinţei ZF Ecommerce Summit 2025.
Conferinţa a fost realizată de ZF în parteneriat cu eMAG, ING, Vodafone, PayU, Cargus, MarshMcLennan, MerchantPro, Innobyte, Five elements digital şi ContentSpeed.
„Noi trebuie să facem predicţii că trebuie să investim, trebuie să an-gajăm oameni. Calculele noastre plasează e-commerce-ul la o creştere de 10% în 2025. S-au făcut investiţii mari în e-commerce în 2024, nu doar de către eMAG, ci şi de jucători din piaţa de curierat care au investit, au extins capacităţi de livrare, au cres-cut foarte mult folosirea de soluţii de finanţare în checkout. Nu trebuie să uităm de toate beneficiile care vor veni ca urmare a adopţiei inteligenţei artificiale. Şi toate lucrurile astea eu zic că pot să ne conducă către un avans de 10% la nivel de sector“, a spus Tudor Manea, CEO al eMAG Group.
Şi Irina Pencea, GM eMAG România, Bulgaria şi Ungaria, a spus în cadrul conferinţei că estimările pentru sectorul de e-commerce arată o creştere de 10% pentru anul 2025, principalul focus al eMAG fiind să crească mai repede decât piaţa.
„Principalul obiectiv al nostru este viteza, cât de repede reuşim noi să depăşim acest prag de 10% estimat pentru sectorul de ecommerce cu ajutorul tehnologiei, cu ajutorul inteligenţei artificiale şi cu ajutorul experienţei pe care echipa noastră a dobândit-o în tot acest răstimp. Dacă te uiţi la 2024 cum s-au comportat cele 3 ţări am avut creştere de salariu minim în toate cele trei ţări, cu două cifre. Asta este ce a alimentat cumva şi creşterea din sectorul de ecommerce. Diferit este că România a crescut cel mai mult. Avem 24% creştere pe salariul minim, ceea ce s-a tradus în România într-o creştere în special în sectorul non-alimentar. Deci românii au cheltuit să-şi cumpere produse nu neapărat din zona alimentară. Asta înseamnă cu nu sunt neapărat nevoi stringente, nu cumperi ca să-ţi hrăneşti familia, ci cumperi şi produse pe care ţi le doreşti şi nu sunt neapărat critice. În celelalte ţări, unde nivelul de trai este un pic mai jos decât în România şi salariul minim este un pic mai jos decât în România, se vede că orientarea a fost mai degrabă de exemplu în Bulgaria mai degrabă către zona alimentară, cu o creştere mai mare decât în cea nealimentară, iar în Ungaria a fost similar. Ambele ţări au avut o creştere un pic mai mică decât România“, a spus Irina Pencea.
Andrei Radu, CEO şi fondator al al GPeC, a spus că în 2024 piaţa de e-commerce s-a situat la 7,7 miliarde de euro pe zona de bunuri, produse fizice care sunt livrate prin servicii de curierat şi aproximativ 4 mil-iarde de euro pe segmentul de servicii.
„Deci un total de piaţă de 11,7 miliarde de euro cu aproximaţie, care înseamnă cam 11% din total retail în România. Încă este loc de creştere din punctul acesta de vedere“, a spus Andrei Radu.
De asemenea, diversificarea metodelor de plată şi prezenţa retailerilor online cu easybox-uri şi livrări în mediul rural vor susţine creşterea sectorului de e-commerce şi în 2025. Cristian Pelivan, director executiv al Asociaţiei Română a Magazinelor Online (ARMO), a spus că în 2024, numărul de consumatori online din mediul rural a înreistrat o creştere mai mare faţă de numărul celor din mediul urban.
„În mediul rural vedem o creştere aproape dublă, de 5,9 puncte procentu-al, iar în urban o creştere de 3 puncte procentuale. Creşterea a fost împinsă de faptul că s-a dezvoltat reţeaua de reţeaua curierilor, reţeaua logistică, astfel încât e mai uşor şi mai ieftin să faci o li-vrare în mediul rural şi mai rapid. Avem inclusiv foarte multe automate de livrat colete în mediul rural. S-a dezvoltat reţeaua de acoperire cu internet, avem viteze mai bune şi lumea învaţă să folosească internet-ul“, a spus Cristian Pelivan.