Retail&Agrobusiness

60 de milioane de euro va pierde Cluj-Napoca, dacă festivalurile din oraş vor fi anulate în 2020

60 de milioane de euro va pierde Cluj-Napoca, dacă...

Autor: Raisa Humeniuc

26.04.2020, 20:09 2381

Cluj-Napoca va pierde circa 60 de milioane de euro, dacă festivalurile programate să aibă loc în această vară vor fi anulate din cauza epidemiei de coronavirus. Primarul oraşului, Emil Boc, spune că este puţin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aibă loc.

Anul trecut, festival UNTOLD a adus oraşului Cluj-Napoca un profit de peste 45 de milioane de euro în doar patru zile. La aceşti bani se adaugă alte 10 milioane de euro câştigate în urma Electric Castle şi 7,8 milioane de euro în urma TIFF. Aceşti bani se adună an de an în urma fondurilor investite de festivaluri în economia locală pentru organizare, dar şi din banii cheltuiţi de participanţi.

Anul acesta, din cauza epidemiei de CIVID-19, TIFF, cel mai mare festival de film din ţară, a fost amânat.

„A fost amânat TIFF-ul, iar pentru celelalte evenimente mari se aşteaptă 15 mai. E adevărat, este puţin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aibă loc având în vedere restricţiile anunţate şi prognozate, dar pe de altă parte se pot găsi modalităţi diferite şi diverse de organizare şi a acestor evenimente”, a declarat primarul Emil Boc.

Dacă organizatorii vor fi obligaţi să anuleze festivlaurile, sectorul cultural trebuie sprijinit printr-o strategie guvernamentală, crede edilul. „În acest moment lucrăm împreună cu industria de evenimente din Cluj şi din România de a pregăti un cadru legal pentru sprijinirea acesteia, pentru că oferă foarte multe locuri de muncă, ea nu trebuie să dispară, să fie pusă la pământ. E un sector important al vieţii noastre şi nu trebuie considerat o Cenuşăreasă”, a mai spus Emil Boc.

Între timp, organizatorii festivalurilor speră ca restricţiile să fie ridicate şi continuă pregătirile.

„În acest moment, festivalurile UNTOLD şi NEVERSEA nu sunt anulate. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a spera că şi în acest an vom reuşi să aducem bucuria festivalurilor în cele mai bune şi în cele mai sigure condiţii”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD şi NEVERSEA.

Speranţe au şi participanţii. Nicio rezervare nu a fost anulată, însă unii se asigură că îşi vor primi banii înapoi dacă festivalurile nu se vor mai organiza. „Am avut întrebări despre posibilitatea de a anula, am avut întrebări despre posibilitatea de a returna un eventual avans de la cei care au plătit, totuşi nimeni nu a zis până acum sută la sută că anulează rezervarea”, a spus Gabriel Mărcuş, directorul unui hotel din oraş.

Sute de mii de oameni din ţară, dar şi din străinătate şi-au cumpărat deja bilete pentru festivalurile din România care sunt programate în această vară.