Retail&Agrobusiness

Acţionarii Agrosel din Câmpia Turzii, producător de seminţe şi staţiune de cercetare, înfiinţează o companie prin care vor vinde hibrizi de genetică românească pentru legumicultură

Acţionarii Agrosel din Câmpia Turzii, producător de...

Autor: Florentina Niţu

31.01.2023, 13:06 3397

Levente şi Alexandru Széll, antreprenorii din spatele Agrosel, producător de seminţe şi staţiune de cercetare din Câmpia Turzii, judeţul Cluj, au înfiinţat Hektar Seeds, companie prin care vor vinde exclusiv produse profesionale pentru legumicultură, prin brandul Hektar.

„După o experienţă de 28 de ani în industrie, 18 ani de cercetare şi urmând strategia de dezvoltare pe termen lung, am decis înfiinţarea Hektar Seeds, prin desprinderea liniei profesionale de business, axată pe cercetare şi sprijin pentru producătorii profesionişti din legumicultură, care va oferi seminţe de calitate superioară şi va ajuta la creşterea productivităţii”, a spus Levente Szell, director general şi acţionar al Agrosel.

Compania Agrosel a închis anul 2022 cu o creştere a veniturilor de aproape 8% faţă de 2021, ajungând la o cifră de afaceri de peste 54 de mil. lei şi un profit operaţional de aproximativ 9 mil. lei. Cifra de afaceri s-a dublat în ultimii zece ani, după ce compania a reuşit omologarea în Lista oficială a României a peste 100 de varietăţi de legume cu genetică românească, ameliorate în Câmpia Turzii. 

„Cu brandul Hektar ne propunem ca în următorii 4 ani să fim un jucător important în segmentul seminţelor de legume profesionale (hibrizi) de genetică românească, unici în România. Suntem deja alternativa autohtonă la standarde europene în România pe segmentul de seminţe profesionale de legume. Aceşti hibrizi autohtoni au aceleaşi rezistenţe la boli ca şi hibrizii occidentali, concurând de la egal la egal cu produsele companiilor vestice din punct de vedere al calităţii”, a precizat Levente Szell.

Compania Agrosel investeşte anual peste 500.000 euro în cercetare, iar Levente Szell a adăugat că a format o echipă de experţi în cercetarea şi vânzarea seminţelor de legume, care se dedică produselor profesionale şi producătorilor profesionişti, pentru că există un potenţial uriaş de dezvoltare atât în ţară cât şi pe pieţele externe, mai ales în regiunea balcanică şi Orientul Mijlociu.

Activitatea staţiunii de cercetare pentru brandul Hektar se desfăşoară pe o suprafaţă de 4 hectare şi este dotată cu cele mai performante echipamente şi sisteme specifice acestei industrii. Principalele segmente care se ameliorează sunt: ardei gogoşar, ardei kapia, ardei gras, castraveţi cornichon, vinete şi tomate.

Agrosel este o afacere de familie, înfiinţată în anul 1998, fiind unul dintre cei mai importanţi producători de seminţe dar şi amelioratori de plante legumicole din sectorul privat din România. Compania cu peste 100 de angajaţi este lider de piaţă al segmentului de seminţe home gardening, potrivit reprezentanţilor săi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24