Retail&Agrobusiness

Afacerile agroalimentare româneşti cresc greu: doar 5% din întreprinderile mijlocii ajung mari în 5 ani. Ce le lipseşte fermierilor pentru a creşte randamentul?

Afacerile agroalimentare româneşti cresc greu: doar 5%...

Autor: Florentina Niţu

28.08.2020, 07:00 452

Circa 70% din companiile de talie mijlocie din agricultură se menţin în aceeaşi categorie de mărime într-un orizont de 5 ani, iar 25% din ele fie migrează în clasa întreprinderilor mici, fie în cea a microîntre­prinderilor şi numai 5% din întreprinderile mijlocii cresc la nivelul unei corporaţii în acest interval, potrivit unui document al Băncii Naţionale a Râmâniei.

Analiza BNR arată că randa­mentul agricol al fermelor ar putea creşte, dacă gradul de precizie din ferme ar creşte şi dacă s-ar utiliza anumiţi roboţi industriali, prezenţi acum în numai 1% din firmele din sectorul agroalimentar.

Deşi potenţialului agricol este considerabil, România având soluri foarte fertile, randamentele din agricultura românească sunt mici în comparaţie cu alte state europene.

Totuşi, de-a lungul timpului, miniştrii de la Agricultură i-au încurajat pe fermieri să adopte metode şi practici inovative care pot duce la creşterea randa­mentelor.

„Creşterea randa­mentelor agricole ar putea rezolva atât pro­blema disponibilităţii, pre­cum şi pe cea a acce­sului la alimente. Cu toate acestea, ea trebuie realizată fără să aducă prejudicii generaţiilor viitoare din punctul de vedere al impactului asupra schim­bărilor climatice şi ţinând cont de tendinţele agriculturii la nivel eu­ropean şi mondial“, se arată în analiza BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO