Retail&Agrobusiness

Afecerile producătorului de ţigarete JTI în România au crescut cu 16% în 2020, la 6,3 mld. lei. Profitul s-a majorat cu 34%, până la 731 mil. lei

Afecerile producătorului de ţigarete JTI în România...

Autor: Cristina Bellu

17.06.2021, 12:12 171

Japan Tobacco International (JTI), unul dintre cei mai mari producători de ţigarete de pe plan local, a raportat în 2020 afaceri cumulate de 6,3 miliarde lei (1,3 miliarde euro) pentru cele două entităţi cu care îşi desfăşoară activitatea în România, JTI Trading şi JTI Manufacturing, în creştere cu peste 16% faţă de 2019, în timp ce profitul este de peste 731 milioane lei, plus 34%, arată datele transmise printr-un comunicat de reprezentanţii companiei.

Din veniturile obţinute, 4,8 miliarde lei (75%) reprezintă sume virate la stat sub formă de accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii, în creştere cu circa 13% faţă de anul precedent.  

„În 2020, vânzările legale au crescut pentru că piaţa neagră a scăzut la sub 10%, pentru prima dată în 15 ani, politica fiscală a fost predictibilă, iar cadrul de reglementare nu a suferit schimbări majore sau neaşteptate”, spune Evgeny Nikolsky, General Manager JTI România, Moldova şi Bulgaria.

El menţionează că pe durata pandemiei compania s-a confruntat şi cu dificultăţi printre care închiderea unor magazine sau restricţiile din HoReCa. În plus, în 2020 s-a dezbătut în Parlament cea mai radicală iniţiativă anti-tutun, care prevedea printre altele interzicerea expunerii produselor din tutun în magazine şi interzicerea oricăror sponsorizări din partea companiilor de profil, iniţiativă a cărei adoptare „ar fi dus la expansiunea contrabandei şi ar fi lovit şi mai mult sectorul cultural, atât de grav afectat”

JTI, una dintre primele companii multinaţionale stabilite local, încă din 1993, a investit până acum peste 250 milioane de euro în România. Recent, compania a anunţat o investiţie de 60 de milioane de euro în următorii trei ani pentru modernizarea capacităţilor de producţie ale fabricii din Bucureşti. În momentul de faţă, aproximativ 70% din producţia JTI Manufacturing este exportată în circa 50 ţări.

România este al treilea producător european de ţigarete, după Germania şi Polonia. Conform INS, în 2020 totalul exporturilor a fost de peste 1,3 miliarde euro, contribuţia pozitivă a tutunului la balanţa de plăţi fiind de circa un miliard de euro.

Conform ultimei execuţii bugetare anunţate, veniturile provenite din accizele pentru produsele din tutun au crescut în prima parte a anului cu peste 12,5% (de la an la an).

JTI este şi unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 ţări şi peste 44.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO