Retail&Agrobusiness

AFIR a decontat 56 de milioane de euro în luna ianuarie pentru investiţii realizate în agricultură

AFIR a decontat 56 de milioane de euro în luna ianuarie...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

07.02.2020, 14:05 196

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a autorizat şi a efectuat plăţi către fermieri, antreprenori şi autorităţi publice, în luna ianuarie 2020, în valoare totală de 56,2 milioane de euro, banii reprezentând decontarea unor proiecte de investiţii realizate în agricultură.

Din cele 56,2 milioane de euro, 48,07 milioane de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, restul fiind asigurat din bugetul naţional.

"Precizăm că plăţile au fost efectuate pentru decontarea cheltuielilor realizate de beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru proiecte de investiţii în agricultură", se arată într-un comunicat AFIR, remis, vineri, MEDIAFAX.

Cea mai mare valoare a plăţilor efectuate o reprezintă suma virată către fermierii care au realizat investiţii în exploataţii agricole prin submăsura 4.1, respectiv 13,02 milioane de euro. De asemenea, Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au beneficiat de plăţi în valoare de 8,10 milioane de euro prin intermediul submăsurii 19.2 - sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală.

AFIR a mai plătit 7,97 milioane de euro către autorităţile locale, sumă aferentă proiectelor finanţate prin submăsura 7.2 - investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică.

"Plăţile efectuate de AFIR în contul tinerilor fermieri, prin intermediul submăsurii 6.1 se ridică la 4,75 milioane de euro. De asemenea, au fost plătite 4,77 de milioane de euro beneficiarilor submăsurii 4.3 - investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice. Alte 3,76 milioane de euro au ajuns la procesatori care au obţinut finanţare prin submăsura 4.2 - sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole). AFIR a efectuat plăţi în valoare de 3,43 milioane de euro către fermierii care au investit în exploataţii pomicole cu sprijin obţinut prin submăsura 4.1a", se mai spune în comunicatul AFIR, remis, vineri, MEDIAFAX.

Alte plăţi efectuate de către AFIR pentru investiţiile finanţate în sectorul non-agricol, prin submăsurile 6.2 şi 6.4, se ridică la valoarea cumulată de 3,07 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO