Retail&Agrobusiness

​Agricultorii pot accesa credite de 93,8 milioane de euro pentru investiţii în ferme, extindere sau procesarea materiei prime

​Agricultorii pot accesa credite de 93,8 milioane de...

Autor: Florentina Niţu

07.03.2019, 17:53 460

Agricultorii români pot accesa credite de la bănci pentru finanţarea unor investiţii în ferme, extindere sau procesarea materiei prime, în urma acordului semnat între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Fondul European de Investiţii (FEI). Acordul reprezintă un împrumut cu partajarea riscului la nivel de portofoliu, transmit reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Băncile de la care agricultorii por obţine credite sunt: Banca Comercială Română, Libra Internet Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank.

Valoarea totală a fondurilor puse la dispoziţia agricultorilor este de 93,8 milioane de euro. Ea prevede creditarea fermierilor şi antreprenorilor din mediul rural pentru finanţarea unor investiţii şi a capitalului de lucru.

Prima linie de finanţare pentru care se acordă credit este „Investiţii în exploataţii agricole” şi prevede dotarea cu utilaje şi echipamente performante, precum şi investiţii pentru modernizarea fermei şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.

O altă măsură eligibilă pentru creditare este „Investiţii în exploataţii pomicole”. Suma se acordă pentru dotarea cu utilaje şi echipamente, înfiinţarea, modernizarea şi/ sau extinderea unităţilor de procesare, înfiinţarea de plantaţii pomicole, reconversia plantaţiilor existente şi creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole.

De asemenea, întreprinderile care realizează investiţii corporale şi necorporale pentru procesarea şi marketingul produselor agricole vor fi sprijinite prin submăsura 4.2 „Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole”.

Prin linia de finanţare „Investiîii pentru procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” se acordă credite pentru investiţii corporale şi necorporale în cadrul întreprinderilor de prelucrare şi comercializare a fructelor şi marketingul produselor din fructe.

De astfel, vor primi credit microîntreprinderi şi întreprinderile mici din mediul rural, care îşi creează sau dezvoltăactivităţi non-agricole în zonele rurale. Finanţarea se obţine prin submăsura „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”.

Creditare se acordă şi pentru proiectele LEADER, program dedicat asociativităţii, ce presupune strategii de dezvoltare locală de zonă, ce vizează teritorii rurale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO