Retail&Agrobusiness

Agropower. Gheorghe Moraru, Morar Pan Com: Avem nevoie de o lege a arendei cu drepturi şi obligaţii pentru ambele părţi, ca în Franţa, să facem contracte de arendă pe 7-15 ani, nu pe un an, astfel fermierii au curaj să facă investiţii

Agropower. Gheorghe Moraru, Morar Pan Com: Avem nevoie de...

Autor: Florentina Niţu

13.07.2020, 10:00 1556

România are prea puţine mori şi fa­brici care să producă furaje sau alte pro­du­se din cereale, unităţi ce pot fi numă­rate pe degete, iar astfel piaţa internă este incapabilă să absoarbă producţia agricolă şi fermierii locali sunt nevoiţi să exporte materia primă, bătându-se cu Franţa şi Germania, pe de o parte, şi cu Rusia şi Ucraina, pe de altă parte, a afirmat Gheorghe Moraru, administra­tor al Morar Pan Com, care cultivă 1.000 de hectare cu cereale în Călăraşi.

„Orice investiţie ai face, în cea mai mică linie de procesare, porneşte de la un milion de euro, iar să investeşti singur e dificil. Trebuie să ne unim pe areale restrânse, să facem făină, să nu mai aducem aluat congelat din afară“, a spus Gheorghe Moraru, adminis­trator al Morar Pan Com.

El consideră că pentru a se face mai multe investiţii în România, fer­mie­rii au nevoie de stabilitatea tere­nului pe care îl lucrează, mai exact fap­tul că arendatorul nu va da pământul anul următor altcuiva, iar pentru asta este nevoie de o lege a arendei cu drep­turi şi obligaţii clare pentru ambele părţi, iar contractul să fie încheiat pe o pe­rioadă mai lungă de timp, ca în Franţa.

„Dacă arendatorul vrea să dea mâi­ne terenul altcuiva, nu am nicio pârghie să îl opresc. Contractele în Fran­ţa sunt pe 9-20 de ani, sunt reglementate la nivel zonal, fiecare comună stabilieşte la nivel de teren, productivitate şi costuri cu producţia, o perioadă. În România ar trebui să fie contracte pe 7-15 ani, nu pe 1-5 ani, să am curaj să fac investiţii, să iau un credit de un milion de euro pe 15 ani“, subliniază Gheorghe Moraru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO