Retail&Agrobusiness

AMRCR cere Guvernului să soluţioneze urgent blocajul privind autorizaţiile pentru comercianţi

AMRCR cere Guvernului să soluţioneze urgent blocajul...

Autor: Raluca Ghinea

28.12.2015, 12:06 139

"Pentru mii de firme blocajul actual înseamnă faliment curat, efectul asupra populaţiei şi asupra economiei ţării fiind devastator, pe termen lung. Solicităm încă o dată Guvernului şi în mod principal vicepremierului Vasile Dâncu constituirea de urgenţă a grupului interministerial pentru modernizarea administraţiei, la care de altfel acesta a făcut referiri dese în ultima perioadă, iar pe agenda acestuia să figureze ca temă prioritară regândirea sistemului de autorizare a activităţilor comerciale, care pe lângă faptul că este complex, a devenit mult prea complicat şi, mai ales, mare consumator de timp", a declarat într-un comunicat Delia Nica, directorul executiv al AMRCR.

Organizaţia estimează că, de la 1 ianuarie 2016, activitatea unui număr însemnat de agenţi comerciali va fi temporar blocată şi sute de mii de locuri de muncă vor fi puse sub semnul întrebării, ca efect al blocajului creat.

Demersul AMRCR este susţinut şi de alte asociaţii, precum Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA), Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric Bucureşti (ACCIB), SKAL International Bucharest, care au adresat în urmă cu câteva zile o scrisoare deschisă Guvernului în acest sens.

AMRCR apreciază că soluţia ar fi acordarea unui termen de conformare de 12 luni acelor agenţi economici care nu intră sub incidenţa condiţiilor de suspendare a activităţii prevăzute de H.G. 915/ 2015 privind criteriile pentru oprirea funcţioăarii sau utilizării clădirilor dacă se încalcă securitatea la incendiu.

Reprezentanţii pieţei de retail spun că durata întregului proces de autorizare se apropie în multe cazuri de 300 de zile de la iniţiere în România, în timp ce în state precum Polonia sau Ungaria există o durată maximă de 30 de zile.

"Ne exprimăm din nou disponibilitatea de a participa la întâlnirile grupului interministerial pentru modernizarea administraţiei în cadrul cărora, pe lângă semnalarea unor situaţii concrete cum sunt cele de mai sus, putem să formulăm propuneri de eficientizare, transparentizare şi predictibilitate referitoare la funcţionarea sistemului administrativ de autorizare a operaţiunilor comerciale", a adăugat Nica.

Din AMRCR fac parte Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi şi Selgros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO