♦ La finalul lui 2023, soldul investiţiilor străine din comerţ (în ansamblul său) sărise de 20 mld. euro ♦ Comerţul e a treia cea mai căutată destinaţie de investiţii după industria prelucrătoare şi după construcţii şi tranzacţii imobiliare (analizate împreună) ♦ Din totalul celor 20 de miliarde de euro, o bună parte a mers către comerţul alimentar, existând ani în care investiţiile proprietarilor de supermarketuri şi hipermarketuri au sărit de 1 mld. euro.
În Câmpina, o localitate de nici 40.000 de locuitori din judeţul Prahova, discounterul german Lidl a deschis în luna februarie a acestui an un magazin. Este al doilea pe care grupul îl are în această urbe, unde sunt prezenţi şi concurenţii internaţionali de la Kaufland, Penny, Profi, Carrefour şi Mega Image (cu un concept Shop&Go).
În pofida aglomeraţiei, loc de dezvoltare există încă. Şi nu doar în Câmpina, spun actorii din comerţul modern autohton, care anunţă „în cor“ investiţii masive, de miliarde de euro, în România în viitorul apropiat.
Expansiunea are loc în contextul în care executivii afirmă că pe plan local numărul de metri pătraţi de magazine de tip hipermarket, supermarket, proximitate modernă sau discount e mult mai mic decât în Europa şi chiar decât în regiunea Europei Centrale şi de Est. Totodată, local, comerţul tradiţional are în continuare o cotă de piaţă mult mai mare decât în alte pieţe, aceasta fiind încă o dovadă că e loc de extindere pentru retailul modern.