♦ Producţia de hrană pentru animale de companie a devenit terenul de luptă al firmelor autohtone, care se întrec în a dezvolta fabrici proprii, care să acopere necesarul pe o piaţa care „duduie“♦ Totuşi, unii actori spun că pentru o dezvoltare eficientă e nevoie ca şi multinaţionalele să deschidă pe plan autohton unităţi de producţie, mai ales că giganţi precum Mars sau Nestlé domină în continuare vânzările.
Lună de lună, Adriana A. din Bucureşti cheltuieşte 760 de lei doar pentru hrana pisicii ei. Suma a crescut considerabil în ultimii ani, pe măsură ce animalul de companie a îmbătrânit şi a dezvoltat multiple probleme de sănătate, care i-au dat dieta peste cap. Asta fără tratamentul medicamentos care costă şi el 300 de lei.
Astfel, acum, pisica mănâncă doar anumite tipuri de hrană umedă şi uscată de la două branduri – Hill’s şi Schesir. Primul este un gigant american, unul dintre cei mai mari actori mondiali din piaţa aceasta, în timp ce Schesir are sediul în Italia. Mai mult decât atât, niciunul dintre ei nu are producţie pe plan autohton, aşa că Adriana cumpără pentru animalul său de companie mâncare din import. Spre exemplu, conservele de la Schesir sunt „made in Thailanda“, pe când pe pungile de „bobiţe“ de la Hill’s apare menţiunea „made in UE“, fără a fi menţionată ţara.