Retail&Agrobusiness

Anemia comerţului mondial a infectat exporturile germane şi pune în pericol creşterea celei mai mari economii europene

Anemia comerţului mondial a infectat exporturile germane...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.09.2016, 00:06 587

Anemia comerţului mondial a molipsit exporturile germane, ceea ce pune în pericol avansul acestei economii - motorul de creştere al zonei euro şi principala piaţă a exportatorilor din România.

Una dintre cele mai puternice asociaţii a exportatorilor şi comercianţilor germani vorbeşte de aterizarea forţată a exporturilor, în timp ce unul dintre cele mai apreciate institute de cercetare economică din Germania şi-a înjumătăţit proiecţia de creştere pentru anul viitor.

Ceea ce a început în aprilie ca o scădere a comenzilor pentru fabricile germane, deloc ieşită din comun într-o lume volatilă, s-a transformat într-o perioadă de patru luni de contracţie, o slăbiciune cu care economia germană nu s-a mai confruntat din zilele negre ale bailoutului grecesc din 2012, scrie pentru site-ul Seeking Alpha Jeffrey Snider, strateg de investiţii la Alhambra Investment Partners.

Au venit apoi, în iulie, scăderea cu 7,6% în ritm anualizat a producţiei industriale, cea mai accentuată contracţie începând cu 2013, şi prăbuşirea cu 10% a exporturilor. Mulţi economişti s-au grăbit să dea vina pe incertitudinile create de Brexit pentru aceste perturbări, însă datele privind activitatea din industrie şi comenzile pentru fabrici arată că slăbiciunile au apărut înainte de referendumul prin care britanicii au decis să iasă din UE.

Problema economiei germane este aceea pe care o au toţi: cererea „anemică“, dar nu din partea unor economii mărunte. În urmă nu cu mult timp guvernul american a anunţat că importurile SUA s-au prăbuşit cu 8% în iulie – a patra lună consecutivă de scădere a cererii americane pentru produse europene.

Nu este o întâmplare că vânzările exportatorilor germani în afara UE, în ţări precum China şi SUA, au avut cel mai mult de suferit. De asemenea, au scăzut şi exporturile către ţări ale UE care nu sunt în zona euro, cum ar fi Marea Britanie.

„A doua jumătate a anului începe cu o aterizare forţată a comerţului extern“, apreciază Anton Boerner, şeful asociaţiei exportatorilor BGA.

El a avertizat că numărul neobişnuit de mare de riscuri şi crize din diverse părţi ale lumii creşte incertitudinile şi pune piedici investiţiilor, notează Reuters. „Este clar că luna iulie nu a fost bună pentru economia Germaniei“, spune Carsten Brzeski, economist la ING. Cifrele surprinzător de slabe privind comerţul exacerbează îngrijorările legate de creşterea economiei, a precizat el.

Institutul German de Cercetare Economică, cunoscut şi ca DIW, şi-a înjumătăţit la 1% estimarea de creştere economică pentru anul viitor din cauza pericolelor de care s-ar putea lovi exportatorii. Însă institutul şi-a majorat proiecţia pentru acest an de la 1,7% la 1,9%, considerând că cererea internă se întăreşte.

„Motorul economic nemţesc va da probabil rateuri ceva timp. Decizia Marii Britanii de a ieşi din UE va frâna exporturile Germaniei până la mijlocul anului viitor”, se arată într-un comunicat al institutului. Marea Britanie este a treia cea mai mare piaţă pentru exportatorii germani.

Brexitul va avea un impact negativ de 0,3 puncte procentuale asupra creşterii economice de anul viitor, a spus preşedintele DIW Marcel Fratzscher. De asemenea, asupra ritmului de creştere îşi vor pune amprenta (-0,4 puncte procentuale) şi numărul mai mic de zile lucrătoare din 2017.

Că ceva nu este în regulă cu comerţul mondial o spune chiar Organizaţie pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Fluxurile comerţului global sunt slabe şi ar trebui să fie cel puţin duble faţă de actualele niveluri, a explicat Angel Gurria, secretarul general al organizaţiei.

„Creşterea comerţului, care are rol de locomotivă, este mai slabă de 3%, când ar trebui să fie de 6-7%”, a afirmat Gurria pentru CNBC. Analiştii estimează că avansul comerţului mondial va stagna anul viitor.

Cererea pentru produse germane din ţări din afara UE printre care SUA, Japonia şi China, s-a prăbuşit cu aproape 14% în iulie, în ritm anualizat. Exporturile Germaniei către ţări ale UE neincluse în zona euro au scăzut cu 9%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO