Retail&Agrobusiness

ANSVSA a depistat caise şi nectarine din Turcia cu pesticide peste limita admisă. „Poate afecta sănătatea în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari”

ANSVSA a depistat caise şi nectarine din Turcia cu...

Autor: Roana Rotaru

18.05.2016, 13:14 517

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) a depistat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia. 171 de kg de caise şi 2.280 de nectarine au fost neconforme, din care doar o parte au fost distruse.

„În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl*. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus. În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid ”, arată comunicatul emis de ANSVSA.

În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.

Potrivit ANSVSA, depăşirea limitelor maxime de pesticide folosite nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional de fructe neconforme, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO