Retail&Agrobusiness

Antifrauda Fiscală, amenzi şi confiscări de peste 9 milioane lei după controale în centrele engros

Antifrauda Fiscală, amenzi şi confiscări de peste 9...

Autor: Marius Oncu

28.10.2015, 11:13 1153

Controalele, parte a operaţiunii "Cristal", care vizează în total 60 de centre engros, au avut loc în săptămâna 19-25 octombrie, potrivit unui comunicat al Direcţiei Antifraudă Fiscală.

În acest interval au fost verificaţi 1.237 de contribuabili, dintre care în cazul a 13 a fost dispusă suspendarea activităţii pentru nedotare cu case de marcat. Inspectorii antifraudă au interzis în cazul a 123 de contribuabili una dintre activităţile de comerţ engros şi endetail, în cazul celor care le desfăşurau simultan, în mod nelegal, iar 170 au fost chemaţi la sediu pentru continuarea verificărilor amănunţite.

Bunurile confiscate includ 78.800 kg legume-fructe şi 58.995 litri de băuturi alcoolice, potrivit comunciatului.

La acţiunile de control au participat 568 de inspectori antifraudă, în timp ce 340 s-au ocupat de monitorizarea intrărilor şi ieşirilor din parcurile engros. Direcţia Antifraudă Fiscală notează că au fost verificate 583 de mijloace de transport de marfă.

Controalele şi monitorizările se desfăşoară zilnic la toate cele 60 de centre engros, astfel încât în ziua în care un complex comercial nu este pe lista de verificări operative, inspectorii antifraudă vor desfăşura activităţi de monitorizare a respectivului complex.

ANAF atenţionează cumparătorii de mărfuri (clienţii centrelor engros) să solicite şi să se asigure că primesc şi deţin, pentru mărfurile cumpărate, toate actele prevăzute de lege, facturi, chitanţe, avize, documente transport, bonuri fiscale după caz, pentru că acţiunile de control şi monitorizare se extind pe întreg traseul bunurilor ce pleacă din centrele engros, până la consumatorul final, inspectorii verificând toate verigile lanţurilor de comercializare.

Inspectorii antifraudă operează analize de risc cu privire la comercianţi, dar şi legate de clienţii acestora, în funcţie de informaţiile rezultate din monitorizarea achiziţiilor intracomunitare şi a importurilor de bunuri.

Controale au avut loc la centrele Smart Expo Flora (Bucureşti), Expomarket Doraly (Afumaţi Ilfov), Marlorex şi Frigorifer (Craiova), Euro 2 şi Piaţa de Gros (Timişoara), Brintex (Braşov), West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacău), Gama Center (Ploieşti), Pasărea Phoenix (Iaşi), Pavcom (Târgovişte), Galgros (Galaţi) şi Tug (Brăila).

Pe lista celor 15 centre engros alese pentru prima serie de verificări au mai fost adăugate încă 6 astfel de complexuri comerciale pe măsura disponibilizării capacităţii de control, dar şi ca urmare a verificărilor lanţurilor de tranzacţionare. Cele 6 centre adăugate pe această listă sunt Grand Siraj (Iaşi), Sucpi (Craiova), Redexpo (Ploieşti), Complex Comercial Transilvania (Tg Mureş), Piaţa agroalimentară Stupini (Braşov) şi Târgul Municipal (Craiova).

Prima etapă a operaţiunii "Cristal" se va încheia la 25 decembrie, urmând să fie reluată la începutul anului viitor, după analizarea rapoartelor de evaluare ale primei etape.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO