Retail&Agrobusiness

Antreprenori locali. Dragoş Panait, fondatorul restaurantului Red Angus şi al unei companii de consultanţă: Încasările industriei HoReCa sunt la 15% faţă de 2019

Antreprenori locali. Dragoş Panait, fondatorul restaurantului Red Angus şi al unei companii de consultanţă: Încasările industriei HoReCa sunt la 15% faţă de 2019

Autor: Cristina Roşca

01.07.2020, 07:00 225

Antreprenorul spune e nejustificat ca HoReCa să fie prima care s-a închis şi ultima care se deschide ţinând cont că bisericile şi agenţiile de jocuri de noroc şi pariuri sportive şi-au reluat activitatea.

Astăzi industria HoReCa în ansamblul său încasează doar 15-20% din ce făcea anul trecut, spune Dragoş Panait, fondatorul restaurantului Red Angus şi al com­pa­niei Next Root Management Systems de consultanţă HoReCa. Prin compania de consultanţă el are 11 clienţi, pe când restaurantul Red Angus are o istorie de circa un de­ceniu pe piaţa locală, fiind amplasat în centrul istoric al Capitalei.

„Scăderea de la 1 iunie până astăzi a fost abruptă, dar sperăm să creştem ca industrie spre 50-60% din veniturile de anul trecut. Cheia e adaptabilitatea la piaţă.“

Industria HoReCa funcţionează în prezent doar cu divizia de livrare şi cu terasele care însă sunt deschise respectând regulile de distanţare socială, astfel că au jumătate din numărul obişnuit de locuri. La interior localurile încă sunt închise, iar premierul a anunţat că nu va exista o reluare a activităţii la 1 iulie aşa cum era discutat, dat fiind că numărul de cazuri este pe un trend ascendent.

„Cu resursele mici pe care le avem astăzi încercăm să găsim formule de supravieţuire. Căutăm să fim mai eficienţi în operarea zilnică a localurilor. Impactul asupra industriei HoReCa este major de la 1 iunie, având în vedere că restaurantele trebuie să suporte singure cheltuielile. Vorbim chiar şi de salarii dat fiind că decontarea de către stat a celor 41,5% durează undeva la două luni.“

În perioada stării de urgenţă el spunea că 30% dintre localuri nu vor mai deschide după ridicarea restricţiilor, dar asta în condiţiile în care estimarea era că se va relua activitatea la interior la 1 iunie. Acest lucru nu s-a întâmplat. „Nu mai există resurse pentru a merge înainte prea multă vreme.“

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO