Retail&Agrobusiness

Apicultorii primesc 20 de lei de la stat pentru fiecare familie de albine rămasă fără hrană în primăvară din cauza frigului. Cererile de obţinere a ajutorului se depun până la 31 octombrie

Apicultorii primesc 20 de lei de la stat pentru fiecare...

Autor: Florentina Niţu

17.09.2019, 16:46 499

Apicultorii vor primi de la stat un cuantum de 20 lei/familie de albine dacă animalele au fost afectate de abaterile regimului de temperaturi şi precipitaţii înregistrate în perioada martie - mai pe întreg teritoriul României, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

„Sprijinul financiar în valoare de 20 lei/familia de albine reprezintă aproximativ 48% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente”, conform reprezentanţilor ministerului de resort. Termenul de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare este 31 octombrie 2019.

Proiectul privind această schemă de minimis pentru fermieri a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii şi a fost aprobat astăzi, 17 septembrie în şedinţa din Guvern, prin Hotărârea „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol”.

Măsura a fost luată întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum şi a cantităţii mici de polen şi nectar, datorate fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul ţării.

Ajutorul de minimis pentru apicultură se acordă persoanelor fizice care deţin atestat de producător, persoane fizice autorizate,  întreprinderilor individuale şi întreprinderi familiale, precum şi altor forme asociative care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producţiei primare.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, respectiv 37 de milioane de lei se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerul Agriculturii pe anul 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO