Retail&Agrobusiness

Aquila, companie listată la bursă, devine productor de energie din surse regenerabile după ce a investit peste 100.000 de euro într-o centrală fotovoltaică de 0,1 MW. “Este o soluţie pe termen lung la provocările climatice şi contribuie la îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale companiei”

Aquila, companie listată la bursă, devine productor de...

Autor: Cristina Bellu

31.03.2022, 12:35 1014

Aquila Part Prod (simbol bursier AQ), cel mai mare jucător de pe piaţa locală de distribuţie a bunurilor de larg consum, anunţă inaugurarea primei sale centrale fotovoltaice, în urma unei investiţii proprii de peste 100.000 de euro, care urmează să fie amortizată în următorii patru ani.

Localizată în apropiere de Ploieşti, unitatea are o capacitate de 0,1 MW şi este compusă din 222 de panouri fotovoltaice, desfăşurate pe o suprafaţă de 720 metri pătraţi, arată informaţiile transmise joi de oficialii companiei.

Curentul electric generat de centrală va fi folosit pentru necesităţile societăţii, iar cantităţile suplimentare vor fi vândute în sistem, compania urmând să obţină şi calitatea de prosumator.

„Investiţiile în energie regenerabilă reprezintă o soluţie pe termen lung la provocările climatice şi totodată contribuie la îmbunătăţirea rezultatelor financiare ale Aquila. Ca lider în domeniul distribuţiei, suntem decişi să impunem standarde de mediu cât mai ridicate, pe care industria să le preia şi să le dezvolte,” spune Răzvan Bagherea, Director Organizare şi Resurse Umane Aquila.

Compania a lansat recent prima sa Strategie de Sustenabilitate (ESG), care vizează trei direcţii strategice principale, pentru perioada 2022-2026: mediu şi schimbări climatice, capital uman şi comunităţi, etică şi guvernanţă.

Ţintele de sustenabilitate ale companiei au în vedere reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorii cinci ani, implementarea unei serii de proceduri conforme cu principiile achiziţiilor verzi, reducerea cantităţilor de ambalaje de plastic şi folosirea unor alternative reutilizabile, precum şi evaluarea impactului activităţii Aquila asupra resurselor de apă.

„Credem în dezvoltarea durabilă a afacerii noastre şi ne implicăm în adoptarea unor soluţii sustenabile în operaţiunile curente şi în strategia noastră de creştere pe termen lung. Nu ne oprim aici şi adaptăm cultura noastră organizaţională la noile angajamente asumate prin strategia ESG. Iar împreună cu partenerii, clienţii şi furnizorii noştri, creăm locuri de muncă echitabile pentru angajaţi şi ne implicăm activ pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă din comunităţile noastre”, adaugă Răzvan Bagherea.

Strategia ESG a companiei vizează, de asemenea, implementarea unor măsuri de reducere şi reciclare a ambalajelor şi deşeurilor, precum şi implementarea unui sistem integrat de management al sănătăţii, siguranţei, mediului şi social la nivel de grup.

Mai mult, în următorii cinci ani, Aquila şi-a propus creşterea numărului de femei în poziţii de conducere, menţinerea a aproximativ 3.000 de locuri de muncă, implementarea strategiei de decarbonare a afacerii, precum şi asigurarea unui lanţ de aprovizionare sustenabil.

Compania a înregistrat anul trecut un profit net de 68 milioane de lei, în creştere de 24%, fiind cel mai ridicat nivel de la înfiinţarea firmei, în timp ce veniturile s-au majorat cu 13%, ajungând la 1,93 miliarde lei.

Aquila are 1,02 mld. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 33,33% de Alin-Adrian Dociu, respectiv în proporţie de 33,33% de Constantin-Cătălin Vasile.

Acţiunile AQ înregistrează o scădere de 9,35% de la inceputul anului, pe fondul unor tranzacţii de 24 mil. lei, arată datele BVB.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO