România trebuie să se îndepărteze de agricultura de subzistenţă, unde sunt utilizate utilaje neperformante şi costisitoare şi de producţia fără valoare adăugată.
Cultivarea de grâu şi porumb şi vânzarea la export nu vor aduce profituri, mai ales că agricultura locală a fost afectată anul trecut de scăderea preţului la cereale.
„România are nevoie de un masterplan la nivel naţional şi pe termen lung pentru ca ţara să nu fie numai una în care se cultivă grâul, iar acesta este trimis la export, fără valoare adăugată şi să încercăm să punem mai multe servicii şi valoare adăugată, atât pe cultură mare, cât şi pe lapte, carne. Există mult potenţial aici, iar pentru acesta trebuie un plan pe temen lung“, a subliniat Arnaud van Strien, directorul general al IPSO Agricultură, cel mai mare jucător de pe piaţa de utilaje agricole şi importator al tractoarelor John Deere în România.
Spre comparaţie, în România încă se discută de exporturi de animale vii, de la bovine la porci, pentru care interdicţia a fost ridicată în toamna anului trecut, în timp ce alte ţări, pecum Ungaria, preferă să exporte produse cu valoare adăugată. În timp ce salamurile ungureşti se regăsesc în supermarketurile germane, cele româneşti nu.