Retail&Agrobusiness

Atacul Rusiei asupra Ucrainei impactează puternic bursele: preţurile cerealelor au crescut în fiecare zi săptămâna aceasta şi azi ne aşteptăm să crească foarte mult

Atacul Rusiei asupra Ucrainei impactează puternic...

Autor: Florentina Niţu

24.02.2022, 11:12 250

Ieri, 23 februarie, preţul grâului în Portul Constanţa era puţin peste 1.300 lei/tonă, iar cel al porumbului varia între 1.270-1.280 lei/tonă. 

Pe bursa franceză de la Matif, preţul grâului ajungea şi la 294 euro/tonă (circa 1.470 lei/tonă).

Traderii de cereale se aşteaptă la explozia preţurilor cerealelor astăzi pe burse, deşi ele au crescut şi în ultimele zi, după ce Putin a anunţat în această dimineaţă că atacă Rusia. Ieri, pe bursa de la Matif din Franţa, preţul grâului ajunsese la 294 euro/tonă (circa 1.470 lei/tonă), iar în Portul Constanţa din România era de puţin peste 1.300 lei/tonă. Astăzi încă nu s-au deschis cele două burse.

„Ceea ce a fost ieri pe burse nu mai este valabil astăzi. Ieri, în Portul Constanţa, preţul grâului era peste 1.300 lei/tonă, iar preţul porumbului varia între 1.270-1.280 lei/tonă. Astăzi clar vor fi mult mai mari şi cumpărătorul va înclina între a cumpăra la aceste preţuri şi a nu cumpăra, pentru că nu ştie ce va fi ulterior”, spune Sergiu Gorban, proprietarul unuia dintre cei mai mari traderii de cereale din România, Transylvania Invest, care deţine şi un terminal intermodal în localitatea Vladimirescu din judeţul Arad.

El spune că preţurile au crescut în fiecare zi în această săptămână şi un aspect important acum este până la ce nivel vor creşte, căci peste 300 euro/tonă, la grâu sau la porumb, este o mare provocare.

„Suntem într-o perioadă neclară, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, iar cumpărătorii finali nu vor să mai cumpere la aceste preţuri, pentru că nu le pot transpune în preţul produsului finit. (...) Astăzi, Egiptul are o licitaţie şi lucrurile ar putea să se tempereze dacă cumpără grâu din Rusia”, a mai spus Gorban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO