Retail&Agrobusiness

Austriecii de la HS Timber au vândut compania din Sebeş către germanii de la Ziegler Grup, un grup cu operaţiuni în logistică dar şi în prelucrarea lemnului

Austriecii de la HS Timber au vândut compania din Sebeş...

Autor: Mirabela Tiron

26.04.2023, 16:24 1375

Austriecii de la HS Timber au vândut compania din Sebeş către germanii de la Ziegler Grup, un grup cu operaţiuni în logistică dar şi în prelucrarea lemnului.  Prin această achiziţie germanii de la grupul Ziegler intră pe piaţa locală

Conractul a fost semnat în aprilie iar încheierea tranzacţiei este aşteptată la mijlocul anului 2023 şi este supusă aprobărilor obişnuite de reglementare. Valoarea tranzacţiei  nu a fost făcută publică.

HS Timber Group este cel mai mare investitor greenfield din industria lemnului în România, operează o fabrică de cherestea în prezent şi are 600 de angajaţi.  În anul 2003, grupul a deschis  prima fabrică de cherestea din România, a ajuns la trei fabrici de cherestea, o fabrică de panel şi o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Compania HS Timber Productions din Sebeş raporta o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei în 2021 faţă de  2,4 miliarde de lei în 2020 (494 mil euro). Compania raporta un profit de 624 mil. lei în 2021, faţă de 339 milioane de lei în 2020, arată mfinante.ro. În total compania avea 1.575 de angajaţi în 2021. Rezultatele pe anul trecut nu au fost făcute publice.

HS Timber Group, cu sediul la Viena, îşi are rădăcinile într-o afacere tradiţională de familie din Austria, cu o experienţă de peste 400 de ani în domeniul prelucrării lemnului. Astăzi, grupul activează preponderent în industria de procesare a lemnului, dar derulează operaţiuni şi în sfera comerţului de cherestea, producţiei de energie regenerabilă şi ca furnizor pentru industria de energie solară.

bpv Grigorescu Ştefănică şi bpv Hügel (Austria) au oferit consultanţă Ziegler Group în achiziţia HS Timber Productions Sebes SRL.

“Ne bucurăm să fim parte din acest proiect, ce aduce un potenţial de evoluţie pentru un întreg sector din România. Este un proiect care a ridicat o serie de provocări şi au necesitat un lung proces de armonizare a poziţiilor părţilor implicate. Mulţumim grupului german Ziegler pentru încredere şi deschiderea de care a dat dovadă faţă de piaţa din România şi oportunităţile ei”, a declarat Anca Albulescu, partener bpv Grigorescu ştefănică.

Austriecii de la HS Timber Group anunţau la începutul anului trecut că vor închide fabrica din Siret  unde se produceau panouri de lemn masiv şi vor întrerupe operaţiunile la fabrica de cherestea din Rădăuţi. Ei susţineau că investiţiile necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condiţiile actuale de piaţă. Fabrica avea 600 de angajaţi.

“O parte din operaţiunile fabricii din Rădăuţi şi întreaga activitate din cadrul fabricii de panouri din lemn masiv din Siret vor fi întrerupte începând cu 30 martie 2022, din cauza condiţiilor generale dificile de pe piaţa lemnului”, anunţau în ianuarie anul trecut oficialii companiei HS Timber.

Producţia de stâlpi şi grinzi din Rădăuţi urma să rămână în funcţiune.  Capacitatea de debitare (tăierea şI rindeluirea lemnului-n.red) a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri, anunţau în ianuarie anul trecut oficialii companiei. Jumătate din producţia fabricilor era exportată, potrivit datelor din 2020.

Aceştia mai explicau atunci că principalele motive ale restructurării constau în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil şi măsurile restrictive de pe piaţa lemnului, anunţă oficialii. Achiziţia de lemn rotund pe piaţa din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina şi Rusia nu mai sunt disponibile pentru achiziţiile de materie primă, din cauza interdicţiilor de export în vigoare în aceste ţări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum şi birocraţia laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile.

În România, HS Timber Productions mai opera două fabrici de cherestea din Sebeş şi Reci şi o fabrică de panel în  Comăneşti, cu un total de aproximativ 2.400 de angajaţi. Oficialii HS Timber nu au putut să fie contactaţi de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO