Acaţiu Mora, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România: Faţă de acum doi ani, când producţia de hamei era de 38.000 de tone, anul trecut am înregistrat o producţie de doar 28.000 de tone
Industria berii din România, o piaţă de aproape 1,8 mld. euro anual, îşi ia 70% din materia primă de la fermierii locali care au trimis România în lupta cu ţările de tradiţie în producţia de hamei şi malţ precum Germania, SUA, Cehia sau Belgia, potrivit celui mai recent studiu al Asociaţiei Berarii României, care grupează jucători precum Ursus, Heineken, Bergenbier sau Tuborg România.
„Nivelul de 100% (de producţie locală a materiei prime – n. red.) nu va putea fi atins, întrucât există multe reţele de fabricare a berii în care este prevăzută folosirea unor anumite soiuri de hamei sau tipuri de malţ, care nu pot fi aclimatizate în România“, a explicat Constantin Bratu, director general al asociaţiei. El mai adaugă că 97% din berea consumată de români este produsă local.
În România, principalul producător de hamei este Acaţiu Mora, antreprenorul român din spatele firmei Moragroind din judeţul Mureş, iar cea mai mare fabrică de malţ este Soufllet Malt România, filiala locală a producătorului francez cu acelaşi nume, condusă de Ionuţ Oprea.