Retail&Agrobusiness

Brandul face toţi banii în lactate: Napolact, veteranul pieţei de lapte, ar putea schimba proprietarul la 20 de ani de când a intrat în portofoliul grupului olandez Friesland? Ce ar însemna pentru piaţă?

Brandul face toţi banii în lactate: Napolact, veteranul...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.02.2025, 00:07 338

Napolact a fost ultima achiziţie importantă a grupului FrieslandCampina de pe plan local, o tranzacţie evaluată la acea vreme la peste 10 milioane de dolari şi făcută în mai multe tranşe  Acum, dacă s-ar vinde toată compania, inclusiv cele două fabrici, tranzacţia ar fi estimată la circa 60-70 de milioane de euro.

O posibilă preluare a bran­du­lui românesc Napolact şi implicit a fabricilor în care acesta este produs ar putea trimite viitorul cumpărător direct în prima ligă a procesatorilor de lapte din România, dar şi proprietarul unuia din­tre cele mai puternice branduri româneşti, care are în spate o istorie de 120 de ani. Deşi brandul Napolact a apărut abia în ’90, a devenit unul dintre cele mai vândute mărci în toate gamele de produse, de la lapte până la iaurturi, unt şi pro­duse bio. Conform celor mai recente date, Napolact reprezintă peste 60% din cifra de afaceri generată de FrieslandCampina România.

În 2023 (ultimele date disponi­bi­le), FrieslandCampina a avut o cifră de afaceri de 564 mil. lei, în scădere cu 2% faţă de anul precedent, con­form datelor de la Ministerul de Fi­nanţe. De asemenea, compania a ra­portat o pierdere de 200.000 de lei, faţă de un câştig de peste 200.000 de lei în 2022. În 2023, compania a avut un număr mediu de 491 de salariaţi. În piaţa de procesare a laptelui, FrieslandCampina este al cincilea jucător ca afaceri, după Albalact, Danone, Olympus şi Hochland, toate făcând parte din grupuri străine. Însă, Napolact este unul dintre cele mai puter­ni­ce branduri româneşti din lactate, principa­lul rival fiind Zuzu, o marcă mai tânără deţinută de Albalact (Lactalis). De altfel, de-a lungul anilor, Napolact s-a poziţionat ca un brand românesc care foloseşte lapte din Ardeal. Mai mult, a deschis în 2015 piaţa lactatelor bio, fiind primul producător cu o gamă extinsă de astfel de produse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Summitul Pietei de Capital