Compania clujeană PLANTEXTRAKT, cel mai mare producător român de extracte gemoterapice şi singurul producător local de medicamente homeopate, vrea să Ajungă la o cifră de afaceri de 15 milioane de euro în cinci ani. În 2023, compania clujeană a avut o cifră de afaceri de 9 milioane de euro, în creştere cu peste 10% faţă de 2022. Care sunt motoarele de creştere ale acestei industrii şi ce influenţează domeniul?
Leacurile băbeşti, cum ar fi sarea încălzită pusă pe piept, ceaiuri de toate soiurile sau cataplasmele, mă duc cu gândul la copilărie, chiar dacă unele remedii sunt blamate de medici în prezent. Calităţile plantelor sunt însă nu numai tot mai studiate, ci şi folosite în medicina modernă. În tandem, creşte şi apetitul consumatorilor pentru tratamente tot mai naturale. „În România ultimilor ani, piaţa de produse naturale are o tendinţă de creştere mai accelerată decât cea a pieţei de produse medicale de larg consum (CHC). Această observaţie ne încurajează, deoarece semnifică o apropiere a ţării noastre de realităţile unor pieţe europene cum sunt Germania, Franţa şi Italia, unde fitoterapia este de primă intenţie atât pentru menţinerea sănătăţii şi a stării de bine, cât şi ca intervenţie în caz de debut a unor îmbolnăviri uzuale, cum ar fi răcelile sau indigestia”, declară Liviu Ungureanu, managing director, PlantExtrakt.
Segmentul tratamentelor naturale este cuprins în piaţa produselor medicale de larg consum, care au ajuns anul trecut la un volum de vânzări de 321 de milioane de unităţi, cu o valoare de 1.832 de milioane de euro, conform unei cercetări de piaţă realizată de IQVia. PlantExtrakt, cel mai mare producător român de extracte gemoterapice şi singurul producător local de medicamente homeopate, parte a grupului Europlant, a raportat o creştere a business-ului cu 10,5% în 2023, comparativ cu anul anterior, ajungând la 9 milioane de euro. Pentru 2024, compania clujeană vizează un plus de 14%. Pe parcursul ultimilor 10 ani, cifra de afaceri s-a triplat, iar profitul s-a dublat. Numărul de salariaţi a crescut în acelaşi interval cu circa 40% faţă de anul 2013, până la 160 de persoane.
Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro