Retail&Agrobusiness

Business Magazin. De ce a cumpărat celebra familia austriacă Meinl hotelul Ambasador, din Bucureşti, şi ce vrea să facă cu el

În pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, hotelul Ambasador şi-a deschis uşile pentru turiştii vremii. Clădirea a fost construită între anii 1937 şi 1939, fiind proiectată de Arghir Culina, un cunoscut arhitect al vremii care şi-a mai pus semnătura şi pe clădirile Union, hotel Negoiu, dar şi pe actualul hotel Cişmigiu.

Autor: Miruna Diaconu

14.07.2024, 15:29 14373

Cu o istorie de aproape un secol, martor al celui De-al Doilea Război Mondial, al instaurării comunismului şi ascensiunii capitalismului în Bucureşti, hotelul Ambasador de pe Bulevardul Magheru adaugă o nouă filă în istoria sa, după ce a fost achiziţionat de familia austriacă care deţine grupul Julius Meinl. Hotelul a fost închis la începutul lunii martie şi urmează a fi redeschis în 2027, după un amplu proces de renovare sub numele de The Julius Bucharest, care Va fi o replica a hotelului emblemă din portofoliul Julius Meinl din Praga.

Unul dintre „paznicii” celei mai mari artere din Bucureşti, bulevardul Magheru, este hotelul Ambasador, o clădire simbol a Capitalei, construită în stil art deco şi inaugurată la 4 mai 1939. În pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, hotelul Ambasador şi-a deschis uşile pentru turiştii vremii. Clădirea a fost construită între anii 1937 şi 1939, fiind proiectată de Arghir Culina, un cunoscut arhitect al vremii care şi-a mai pus semnătura şi pe clădirile Union, hotel Negoiu, dar şi pe actualul hotel Cişmigiu.

Bucureştiul interbelic, denumit atunci şi Micul Paris, aspira tot mai mult la o identitate europeană, astfel că în arhitectura locului îşi fac loc genuri arhitecturale moderne, printre care şi Art Deco, de origine franceză, care a fost unul dintre stilurile preferate de arhitecturii vremii. Printre aceştia se numără şi Arghir Culina, ale cărui clădiri au adoptat stiluri precum cel eclectic şi neoromânesc, art deco cu influenţe neoromâneşti şi art deco propriu-zis. De la deschiderea hotelului şi până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial au trecut doar câteva luni, în septembrie începând invazia germană în Polonia. Odată cu conflictele militare, operaţiunile hotelului au fost întrerupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în primii ani de comunism. Cu toate acestea, în 1958, operaţiunile hoteliere au fost reluate şi au continuat de atunci. Hotelul Ambasador, gândit iniţial pentru a fi o clădire de locuinţe, a devenit cea mai mare clădire de pe bulevardul Magheru, la acea vreme, fiind ulterior detronat, după mai bine de 30 de ani, de hotelul InterContinental, actualul Grand Hotel Bucharest. Clădirea, construită în forma literei U, cu o înălţime de 12 etaje, dispunea de cea mai modernă instalaţie sanitară din Europa. Hotelul era în proprietatea arhitectului care l-a proiectat, Arghir Culina, şi a lui Constantin S. Mihăescu, proprietarul garajelor Ciclop, clădirea de lângă hotel. Cei doi proprietari şi-au împărţit hotelul în două părţi, iar aripa ce i-a aparţinut lui Arghir Culina a fost retrocedată în 2013 moştenitorilor arhitectului, după mai bine de un deceniu de procese. Până de curând, clădirea hotelului era în administrarea a doi proprietari diferiţi, fiecare având câte o parte din clădire. După căderea comunismului, hotelul a intrat în proprietatea companiei Ambasador SA, iar moştenitorii arhitectului Arghir Culina au obţinut în instanţă o hotărâre judecătorească definitivă de retrocedare a unei jumătăţi din hotel. Clădirea a fost aşadar împărţită în două, din care partea administrată de Ambasador SA a funcţionat ca un hotel, cu o capacitate de 100 de camere, dintr-un total de 209 de camere cât numără clădirea.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels