Retail&Agrobusiness

Călin Ionescu, CEO Sphera Group: Este bine să existe un consiliu ESG în companie, însă el trebuie să un factor responsabil. Dacă rămâne doar la nivel consultativ procesele care ţin de această zonă nu pot fi implementate

ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile

Călin Ionescu, CEO Sphera Group: Este bine să existe un...

Autor: Cristina Bellu

18.05.2022, 13:35 265

Călin Ionescu, CEO, Sphera Group, operatorul în sistem de franciză al lanţurilor de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, consideră că implicarea activă a oamenilor cu rol de decizie dintr-o companie în acţiunea de integrare a conceptului ESG în cadrul instituţiei este estenţială pentru reuşita întregului proces.

“Este foarte bine să ai un consiliul ESG în companie, însă acesta trebuie să fie factorul responsabil pentru că dacă este doar la nivel consultativ, procesele nu pot fi implementate. Dacă nu implici oamenii de decizie în acest proces rămânem la nivel de declaraţii pentru că întotdeauna costurile vor prevala, iar acest ESG nu poate să funcţioneze fără un cost. Important este cum faci să diminuezi aceste costuri în organizaţie”, a spus Călin Ionescu la ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

 

Alte declaraţii:

Este greu să alegi o literă anume dintre cele care alcătuiesc conceptul ESG pentru că una fără alta nu poate să funcţioneze. Cumva ele sunt rodul unei evoluţii. Fără a le asimila cumva în viaţa noastră de zi cu zi, nu o să putem să mergem mai departe.

Un plus este adus de partea de social, care se referă la angajaţi şi la clienţi. Cumva ESG-ul vine şi ajută companiile să rezolve anumite inechităţi cum ar fi  diversitatea sau egalitatea de drepturi între angajaţi. Lucrurile acestea trebuie să meargă în cascadă de la marile companii catre cele mici. Cred că încă sunt paşi mulţi de făcut în acestă direcţie. Să ducem aceste valori până jos, la baza piramidei. Dacă le aplicăm doar în companiile mari şi sancţionăm doar aceste companii, cumva nu o să ne atingem scopul.

Avem mari deficienţe în aplica legi aflate în vigoare pe partea de mediu. Mă refer la colectarea selectivă. Suntem departe cu multe capitole. Noi nu avem încă un plan integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul Capitalei, de exemplu. Autorităţile ar trebui să gestioneze această imagine de ansamblu. Fără reglementări şi fără punerea acestora în practică nu ajungem departe. Avem tot ce ne trebuie, dar ne trebuie un dirijor.

Sancţiunile au un rol, dar ar trebui ca marea majoritate să se conformeze voluntar. Este şi un proces de educaţie. Noi, în cadrul companiei, ne-am asumat acest proces. Încercăm cu furnizorii, cu angajaţii, cu consumatorii. Colectarea selectivă se face în restaurantele noastre de ani de zile. Reciclăm uleiul uzat. Facem paşi, dar lucrurile acestea trebuie duse până la cei mai mici jucători din economie.

În momentul de faţă România se poziţionează undeva la mijloc în procesul de tranziţie către un mediu sustenabil. Comparativ cu ţările din vest, acolo există un grad mult mai mare de colectare la ambalaje, sticle, carton.

Dacă ne referim la guvernanţă suntem undeva mediu, plus. Este un drum lung, care va merge mai departe. Vor fi anunţate noi reglementări la nivel european, va exista o coerenţă, iar acest ESG va guverna activitatea economică de acum încolo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO