Pandemia a fost un factor care a determinat multe fabrici de hârtie să se îndrepte către producţia de ambalaje, de produse cu o valoare adăugată mai mare, susţine Călin Pascu, CEO al Tiplog.
„Sunt nişte tendinţe foarte clare, mai ales de la pandemie, foarte multe fabrici de hârtie s-au transformat şi s-au dus spre producţie de ambalaj, tot ce are legătură cu delivery, tot ce are legătură cu producţia de valoare adăugată. (...) Brandul, din punctul meu de vedere, are legătură cu încrederea celor care lucrează cu tine pentru a te recomanda mai departe, mai ales în servicii. Reperul cel mai important este când te recomandă cineva care nu a lucrat cu tine, dar a auzit despre tine”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Retail Summit 2025.
Ce a mai declarat Călin Pascu în cadrul evenimentului ZF:
• Perspectiva noastră este din două unghiuri: cum se vede din partea retailerilor cu care lucrăm şi din partea producătorilor. În România, în momentul de faţă se cumpără foarte multe ambalaje pentru mâncare din Polonia, din alte ţări, iar unul dintre obiectivele noastre este să ne punem la masă ca să nu mai transportăm aer, să putem optimiza costul, dar şi volumele pe care le pot face producătorii din România. Când facem exportul, ar fi bine să facem asta cu un produs pe care-l facem aici, nu unul pentru care cumpărăm ambalajul din afară.
• Vorbim de investiţie – ca să facem o investiţie, idealul ar fi să avem o piaţă previzibilă. În cazul produselor noi, idealul este mai rar că doar de aia este nou. Există situaţii în care sunt bifate toate lucrurile, dar pentru că nu ai un forecast clar, ambalajul costă foarte mult. Recomandarea noastră este ca şi la aceste elemente de cost să fie consultaţi producătorii români.
• Noi am făcut calendar advent pentru vinuri, care s-a vândut şi se dezvoltă foarte mult. A fost un produs dedicat sărbătorilor.
• Cel mai important e că scrie tot mai des în limba română pe majoritatea produselor, acum mulţi ani erau produse care încă nu aveau etichetele traduse în limba română.
• Provocarea este să nu uităm că nu suntem în businessul nostru specific, suntem în businessul nevoilor consumatorilor şi experienţelor lor, ce au ei nevoie. De aici apare şi oportunitatea, cea de a face ceva cu valoare adăugată în primul rând, nu de a face doar ca să fie făcut.