Retail&Agrobusiness

Care sunt cei mai mari traderi de cereale din România şi ce rezultate au avut în 2019

Care sunt cei mai mari traderi de cereale din România...

Autor: Florentina Niţu

02.09.2020, 09:00 3117

Primii zece traderi de cereale din România au avut afaceri cumulate de 20,5 miliarde de lei în 2019, în creştere cu 3,5% faţă de anul anterior, iar gigantul chinez Cofco a generat 19,5% din venituri, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. Dacă producătorii de cereale sunt majoritar companii cu acţionariat românesc, comercianţii de cereale sunt predominant străini.

Diminuarea recoltei din 2019 din cauza secetei a dus la schimbări şi în rândul veniturile unor traderi de cereale, printre care ADM România Trading şi Agro Trade Grains (fosta Brise), companie care a ieşit din top zece comercianţi de cereale după cifra de afaceri realizată anul trecut.

În 2019, România a avut o suprafaţă cultivată cu cereale de 5,4 milioane de hectare, din care 48% a fost cultivată cu porumb, iar producţia realizată a fost de 29,5 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de 2018, an cu producţie record, de 31,5 milioane de tone de cereale, conform INS.

Taderul chinez Cofco International România s-a menţinut în fruntea clasamentului, cu o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de anul anterior, americanii de la CHS au urcat două poziţii, după un avans de 15%, iar compania românească Cereale Colect Distribution a înregistrat o creştere de 26,8%.

Tase Mergeani, proprietarul Cereale Colect Distribution spunea recent că anul trecut tranzacţiona 50.000 de tone de cereale până în toamnă, însă, în acest an, scăderea drastică a producţiilor de grâu, orz sau secară, a dus la scăderea activităţii companiei la 35% din capacitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO