Numărul de bovine a scăzut între 2006, ultimul an înainte de aderarea la Uniunea Europeană, şi până în 2015 de la 2,9 milioane până la 2,1 milioane, iar producţia de lapte per capita a scăzut de la 305 litri în 2006 până la 248 de litri în 2015, în timp ce numărul de supermarketuri din economie a crescut de la 271 în 2006 la 1.692 în 2015, arată o analiză a ZF pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Aceste date sunt relevante în contextul discuţiilor privind aşa-numita lege a supermarketurilor, adoptată la presiunea producătorilor români şi mai ales a fermierilor cu vaci de lapte. Legea prevede ca 51% din marfa prezentată la raft să fie din lanţul scurt de aprovizionare, adică în primul rând producători locali.
Datele INS arată cum în timp ce suprafeţele moderne de comerţ au crescut exponenţial în ultimii 10 ani după aderarea la Uniunea Europeană, numărul de vaci de lapte a scăzut, iar importurile de lapte, de brânză, caşcaval unt şi chiar zer au crescut exponenţial între 2006 şi 2015.
„Părerea mea este că fermierii au avut de pierdut din cauza expansiunii retailerilor pentru că supermaketurile îi obligă pe procesatori să vândă la preţuri mici, prin taxele de raft pe care le impun. În plus, importă o mare parte din laptele vrac din Polonia la preţuri de ne mirăm noi cum produc polonezii aşa ieftin, îl duc la procesatorii români şi le cer să-l transforme în brânză, lapte procesat, sub marca proprie, cum face şi Metro cu brandul Aro”, a declarat pentru ZF unul dintre cei mai mari crescători de vaci de lapte, sub protecţia anonimatului, de teamă că nu o să mai aibă cui să vândă laptele.
Importul de lapte a crescut de aproape trei ori în 10 ani, de la 6,5 mil. euro în 2006 la 18,6 mil. euro în 2015, iar importul de iaurt a crescut de aproape şapte ori, de la 3,7 mil. euro în 2006 la 25,6 mil. euro în 2015.
În 2006 România importa zer de 5,1 mil. euro, iar în 2015 importurile au ajuns la peste 9 mil. euro. Cu un an înainte de aderarea la UE România importa unt de 10 mil. euro, iar în 2015 a importat de 2,5 ori mai mult, potrivit INS.
Importurile de brânzeturi au crescut de peste 9 ori în zece ani, de la 15,3 mil. euro în 2006 la 142,6 mil. euro în 2015, o creştere exponenţială.
Per total, importurile de lapte şi brânzeturi au crescut de peste 5 ori în zece ani, de la 40,9 mil. euro în 2006 la 221,6 în 2015, generând un deficit comercial de aproape 140 mil. euro în 2015.
Şi fermierii români au reuşit să îşi crească valoarea exporturilor în această perioadă, potrivit INS. Exportul total de lapte şi brânzeturi a crescut tot de 5 ori în zece ani, de la 15,4 mil. euro în 2006 la 82,7 mil. euro în 2015.
roana.rotaru@zf.ro