Retail&Agrobusiness

Cât de profitabil a fost un plasament în grâu în 2012: de şase ori peste dobânda bancară sau dublu faţă de randamentul FP

Cât de profitabil a fost un plasament în grâu în...

Autor: Gabriel Razi

24.12.2012, 00:09 1860

Un investitor care ar fi achiziţionat la începutul anului grâu de 100.000 de euro ar fi obţinut la vânzare în ultimele săptămâni ale anului venituri de aproximativ 148.000 de euro, ce corespund unui randament de 48%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza preţurilor oficiale ale Ministerul Agriculturii (MADR).

 
 

 
 

Diferenţa dintre preţul grâului la începutul anului şi cel din ultimele zile ale lunii decembrie este de aproximativ 364 lei/tonă. În primele zile ale lunii ianuarie o tonă de grâu se vindea în România pentru un preţ mediu de 756 lei/tonă iar la jumătatea lunii decembrie cotaţia a ajuns la 1.120 lei/tonă. Cu 100.000 de euro un investitor ar fi putut achiziţiona la începutul anului 571 de tone de grâu.

Randamentul generat de creşterea preţului la grâu depăşeşte de peste şase ori dobânda de 5-7% ce ar fi fost obţinută dacă aceşti bani ar fi fost plasaţi într-un depozit bancar.

Evoluţia preţului grâului a fost aproape dublă şi faţă de ritmul de creştere de 26% înregistrat în acest an de acţiunile la Fondul Proprietatea (FP).

Totuşi, randamentul de aproape 50% obţinut din speculaţia pe preţul grâului a putut fi obţinut în special de jucătorii cu afaceri în agricultură în condiţiile în care în lipsa unei burse de mărfuri materiile prime agricole se tranzacţionează fizic pe plan local. Astfel, randamentul maxim ar fi putut fi obţinut de un jucător precum un trader sau un producător agricol de talie mare care dispune de spaţii depozitare, silozuri sau magazii, astfel încât costurile asociate stocării materiilor prime să fie minime.

Creşterea preţului grâului s-a produs pe fondul estimărilor negative privind recolta. În acest an fermierii au strâns numai 4,7 milioane de tone de grâu, cu o treime mai puţin decât în 2011 ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO