Retail&Agrobusiness

Câţi bani mai încasează statul din vânzările de ţigarete: 20 de miliarde de lei pe an

Câţi bani mai încasează statul din vânzările de...

Autor: Adelina Mihai

10.05.2022, 13:22 1771

Cele patru companii mari care activează în industria tutunului – British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International şi Imperial Tobacco – au contribuit în 2021 la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020, potrivit unui comunicat al producătorilor de ţigarete din România. Suma este formată din accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.

„În 2021, JTI Romania a virat la buget sume cu peste 14% mai mari comparativ cu 2020. În ciuda restricţiilor impuse de pandemie, am reuşit să creştem contribuţiile pentru că piaţa neagră s-a menţinut sub media europeană, iar cadrul de reglementare nu a suferit schimbări majore şi neplanificate”, a spus Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.
În total, cele patru companii din industria tutunului- BAT, JTI, PMI şi Imperial Tobacco - angajează aproape 5.000 de salariaţi în trei fabrici. În 2020, pe fondul scăderii veniturilor din energie, industria tutunului a devenit cel mai solid contribuabil la buget, spun reprezentanţii companiilor de ţigarete, iar unii jucători din această industrie continuă investiţiile.

”Din 2017 până în prezent, 500 de milioane de dolari au fost investiţi în fabrica noastră din Otopeni. În perioada 2022-2023, PMI va mai investi peste 100 de milioane de dolari şi va continua să dezvolte capacităţile de producţie. Pentru a îndeplini ceea ce ne-am propus avem nevoie şi din partea autorităţilor de o perspectivă pe termen mediu şi lung a politicii fiscale şi de un cadru de reglementare stabil”, a spus Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

Circa 75% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe virate la stat, a explicat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO