• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Retail&Agrobusiness

Ce cumpără românii şi de unde: băuturi de la supermarket, legume şi fructe de la chioşc, iar lactate de la discounteri. România este campioană la consum între ţările europene

Ce cumpără românii şi de unde: băuturi de la supermarket, legume şi fructe de la chioşc, iar lactate de la discounteri. România este campioană la consum între ţările europene
23.10.2016, 09:00 2921

Conţinutul coşului de cumpărături al românilor diferă în funcţie de tipul de magazin în care ajunge clientul. Astfel, din comerţul tradiţional cel mai des se cumpără alimentele proaspete, respectiv legumele şi fructele sau carnea şi mezelurile. Magazinele de tip discount sunt destinaţia preferată pentru lactate, dar şi pentru dulciuri sau conserve. 

 

Cel mai des, supermarketurile devin destinaţia preferată a românilor care vor să cumpere băuturi, iar  atunci când aceştia sunt în căutare de produse nealimentare, de îngrijire personală sau a locuinţei, hipermarketurile sunt cele mai căutate, arată un studiu al companiei de cercetare de piaţă GfK. Aceste obiceiuri sunt justi­ficate pe de-o parte de oferta de produse a fiecărui magazin şi pe de alta de poziţionarea acestora.

Astfel, hipermarketurile au suprafeţe generoase de până la 13.000 mp şi în oferta unui astfel de magazin încap 60.000 de articole. De aceea, aceste unităţi sunt destinaţii de cumpărături în special de weekend pentru săptămâna următoare.

Aceste magazine sunt mai căutate pentru produse precum gel de duş sau detergent, pentru că acestea nu sunt achiziţii de impuls, ci mai degrabă o necesitate, o achiziţie gândită anterior.

La polul opus, pentru achiziţiile de alimente sau băuturi sunt preferate magazinele mai apropiate de casă sau de birou. De altfel, chioşcarii spun în cor că cea mai mare parte a businessului lor se realizează din produse de panificaţie, ţigări şi alte produse de imediată necesitate.

„Există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte structura coşului de cumpărături în funcţie de formatul de retail. În timp ce segmentul fresh este vedeta comerţului tradiţional, hipermarketurile performează foarte bine când vine vorba de produse de îngrijire personală şi curăţenie, supermarketurile la categoria băuturi, în timp ce lactatele şi produsele ali­mentare ambalate (conserve, dulciuri, produse de băcănie, alimente de bază) sunt un important dife­renţiator pentru discounteri“, afirmă Raluca Răschip, consumer goods & retail director la GfK România.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380