Retail&Agrobusiness

Ce produse îi mai ţin în viaţă pe micii comercianţi: vânzările de fructe, legume, ţigări şi pâine

Ce produse îi mai ţin în viaţă pe micii...

Autor: Cristina Roşca, Mădălina Dediu Panaete

15.07.2014, 21:30 573
Comerţul tradiţional, ce numără 70.000-80.000 de mici magazine de bloc, chioşcuri şi alimentare, este sus­ţi­nut de vânzările câtorva categorii de pro­duse, în frunte cu ţigările, produsele de pani­ficaţie, fruc­tele şi legu­mele. Această piaţă eva­luată la 7-8 mld. euro anual a pierdut în ul­timii 18 ani jumătate dintre jucători, striviţi de expansiunea reţelelor inter­naţionale pe de-o parte şi de criză pe de altă parte.
 
„Comerţul tradiţional este susţinut de vânzările de produse de panificaţie şi de legume-fructe. Printre motivele care îi atrag pe români în aceste magazine se numără varietatea pe unele categorii de produse, pre­zenţa unui număr mare de branduri româneşti şi perso­na­lul care interacţionează cu clienţii“, spun repre­zen­tanţii companiei de cercetare de piaţă GfK.
 
Astfel, 73% din totalul banilor cheltuiţi de români pentru legume merg către comerţul tradiţional, la fel şi ju­mă­tate din banii cheltuiţi pe fructe. Micile magazine de cartier au o poziţie de forţă şi pe segmentul brutăriei şi patiseriei, cu o cotă de piaţă în valoare de 69%, şi pe cel al ouălor (55%) şi al cărnii şi al produselor din carne (53%). La produsele lactate însă cota de piaţă a scăzut la 48%, iar pe segmente precum băuturi, produse de îngrijire personală şi a locuinţei ponderea scade chiar şi sub 40%, potrivit datelor GfK. Datele companiei de cercetare de piaţă arată astfel că atunci când vine vorba de produse de panificaţie spre exemplu, cei mai mulţi români preferă să meargă la magazinul din colţ sau la brutărie, mai puţin la supermarket sau hipermarket. Fructele şi legumele preferă să le cumpere din pieţe pentru că găsesc aici produse româneşti, proaspete şi uneori chiar la preţuri mai mici ca în magazine. Pentru cumpărăturile de valoare însă, magazinele din comerţul modern rămân principala opţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO