Retail&Agrobusiness

Ce soluţii privind digitalizarea agriculturii au dezvoltat câştigătorii RO AgriFood Hacking - HAR 2020: gestionarea inteligentă a păşunilor, obţinerea informaţiilor agricole cu ajutorul senzorilor

Ce soluţii privind digitalizarea agriculturii au...

Autor: Florentina Niţu

18.11.2020, 11:22 123

RO AgriFood Hacking - HAR 2020, hackathon-ul dedicat domeniului agroalimentar, şi-a desemnat câştigătorii soluţiilor ce prevăd digitalizarea sectorului agroalimentar. Pe primul loc este AngusTerra, o soluţie inteligentă de gestionare a păşunilor şi a taurinelor crescute în sistem extensiv, pe următoarea poziţie este Transilvania 2020, o soluţie ce contribuie la reducerea poluării, a consumului de apă precum şi la creşterea calităţii produselor agroalimentare, şi pe cea de-a treia poziţie se află Agro Control, un modul de agricultură inteligentă care va permite fermierului să automatizeze cu ajutorul senzorilor fluxul de informaţii provenite din agricultură.

Hackathon-ul dedicat domeniului agroalimentar este o iniţiativă a Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) menit să găsească soluţii pentru acest sector în faţa provocărilor pandemiei de COVID-19 folosind digitalizarea sectorului agroalimentar. Acesta a avut loc exclusiv online în perioada de 13-15 noiembrie, la concurs înscriindu-se 14 echipe însumând 44 de persoane.

Primele trei echipe vor fi recompensate cu premii în produse în valoare de câte 1.000 de euro fiecare, destinate implementării soluţiilor câştigătoare, precum şi mentorat pe parcursul următoarelor şase luni pentru dezvoltarea şi implementarea celor trei proiecte câştigătoare, potrivit reprezentanţilor APAR. Procesul de elaborare a soluţiilor a fost susţinut de opt mentori, cu vastă experienţă în domeniile specifice temelor propuse. 

AngusTerra, soluţie inteligentă de gestionare a păşunilor şi a taurinelor crescute în sistem extensiv, bazată pe tehnologii IoT şi folosirea imaginilor satelitare, a fost propusă de Olimpia Copăcenaru, Adrian Stoica, Dan Birtaş şi Ioan-Teodor Gociman. Tineri au făcut o platformă de smart pasture management, care vine în ajutorul fermierilor care au nevoie de soluţii fezabile pentru eficientizarea şi soliditatea afacerilor, având în vedere dificultatea acestora de a gestiona eficient suprafeţele mari de păşuni, mai ales în contextul pandemiei COVID-19.

Transilvania 2020, soluţie ce contribuie la reducerea poluării, a consumului de apă precum şi la creşterea calităţii produselor agroalimentare, a fost propusă de Claudiu Frânc, Ioan Radu Moldovan, Daniel Ifrim şi Ioan Chirilă. Ei îşi doresc să folosească inteligenţa artificială pentru reducerea cantităţii de substanţe utilizate pentru tratamente şi îngrăşăminte, pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor şi pentru reducerea consumului de combustibili fosili în ferma.

Echipa Agro Control compusă din Cezar Dragos Geambaşu şi Ciprian Abramov a prezentat un modul de agricultura inteligentă care va permite fermierului să automatizeze cu ajutorul senzorilor fluxul de informaţii provenite din agricultură, precum temperatura, umiditatea, conductivitatea electrică, conţinutul de apă, nivelul de oxigen sau volumul de apă din sol. De altfel, ei au prezentat şi un sistem automat de detecţie a dăunătorilor care oferă informaţii în timp real asupra apariţiei dăunătorilor pe diverse culturi.

În cadrul RO AgriFood Hacking - HAR 2020, i s-a acordat un premiu special şi echipei Click Click Hack, care a propus o soluţie (HARWa) de valorificare inteligentă a subproduselor şi deşeurilor de peşte rezultate în urma industrializării peştelui prin care se reduce amprenta de mediu prin eliminarea poluanţilor formaţi la arderea clasică a deşeurilor.

APAR îşi propune, după ce restricţiile impuse de pandemie vor înceta, organizarea unor evenimente similare care sa aducă de aceasta dată faţă în faţă specialişti, oameni dedicaţi pentru a colabora şi genera soluţii inovative pentru sectorul agroalimentar, în vederea eficientizării economice în agricultură, prin optimizarea costurilor de producţie şi reducerea cheltuielilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO