Companii

Ce spune grupul Lactalis despre amenda de 2,9 mil. euro de la Consiliul Concurenţei: companiile au prezentat Consiliului Concurenţei toate documentele solicitate raportat la obiectul investigaţiei

Ce spune grupul Lactalis despre amenda de 2,9 mil. euro...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.05.2023, 17:52 290

Reprezentanţii grupului Lactalis, liderul pieţei de lactate din România, spun că sancţiunile anunţate recent de Consiliului Concurenţei care vizau cele trei mari companii din grup Albalact, Covalact şi Dorna Lactate nu au fost aplicate ca urmare a constatării de către Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurenţiale săvârşite de vreuna dintre companii.  Recent, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu o amendă totală de 2,9 mil. euro companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate pentru că au refuzat să ofere acces la unele informaţii în timpul inspecţiilor inopinate derulate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt. 

„Referitor la sancţiunile anunţate de Consiliul Concurenţei din România, companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate au formulat acţiuni în anulare şi suspendare împotriva deciziilor pentru aplicarea amenzilor cominatorii. Curtea de Apel Bucureşti a admis cererile de suspendare a deciziei privind amenzile cominatorii formulate de către Dorna Lactate si Covalact, dând astfel câştig de cauză companiilor. Al treilea dosar de suspendare aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti va fi judecat în zilele care urmează”, au spus reprezentanţii Lactalis într-un comunicat de presă.

Companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate au prezentat Consiliului Concurenţei, în cadrul inspecţiei, toate documentele solicitate raportat la obiectul investigaţiei şi au facilitat accesul autorităţii la toate informaţiile necesare conform solicitărilor inspectorilor de concurenţă, precizează aceştia.

„În acest sens, societăţile au acordat inspectorilor de concurenţă accesul la toate documentele şi/sau corepondenţele accesibile Societăţilor de la punctele de lucru şi de la sediile inspectate, cu toată transparenţa şi conduita pe deplin conformă care se impun în acest caz”. Reprezentanţii grupului mai spun şi că acordarea accesului la alte informaţii care nu aparţin şi nu sunt în controlul societăţilor ce au făcut obiectul inspecţiei nu se află în sfera de competenţă juridică a companiilor grup sau în limitele de competenţă ale autorităţilor naţionale, „cu atât mai mult când acestea vizează documente/corespondenţe aflate în controlul unor societăţi din afara României”.

Autoritatea de concurenţă a declanşat, la sfârşitul lunii martie a acestui an, trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei şi/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr. Consiliul Concurenţei menţiona că a aplicat aceste sancţiuni pentru că “cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurenţă la anumite conturi de e-mail sau corespondenţe utilizate de către angajaţii sau reprezentanţii firmelor, în cadrul inspecţiei inopinate desfăşurate în perioada 28 – 30 martie 2023”.

În cadrul celor trei investigaţii,s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor firme de pe piaţa producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, dar şi de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact SA, Covalact SA şi Dorna Lactate SA), Friesland România SA, Lacto Food SRL şi Fabrica de Lapte Braşov (Olympus). În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL şi Lucsor Impex SRL.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO