Retail&Agrobusiness

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

19.07.2019, 15:10 968

Chateau Vartely – Taraboste, Cabernet Sauvignon & Merlot 2016

Crama Ceptura – Fetească Regală 2018

Crama Rasova – Soare Rosé (Pinot Noir, Shiraz, Fetească Neagră) 2018

 
 

Ne supărăm când angajaţii noştri, partenerii sau chiar funcţionarii din administraţie, opun rezistenţă la schimbare, la nou. Între noi fie vorba, se întâmplă destul de des să facem şi noi înşine, când vine vorba de gusturi (vinuri), acelaşi lucru. Plus că, încercând să ne „optimizăm” energia, aplicăm ştampile, ceea ce, în cazul experienţelor gustative, ne limitează ecartul de plăcere. Sugestia mea este să fim mai deschişi!

 

Chateau Vartely Taraboste - Cabernet Sauvignon & Merlot 2016

Ne-am obişnuit (prea) greu că vinurile din Moldova (Republica) pot fi foarte bune. Foarte, foarte bune. Am acceptat că, până la urmă, aparţinând aceluiaşi spaţiu identitar, cultural, genetic, sunt ... „ale noastre”.

Cine îşi doreşte pentru serile acestei veri năbădăioase – cu temperaturi surprinzătoare – un vin plin, învelit parcă în catifele groase, iată: asamblajul aproape complet al Bordeaux-ului. Lipseşte Cabernet Franc. Dar nu e nicio lipsă, de fapt. Vinul, etalon al acestei părţi de lume, răsplăteşte „degustătorul” cu senzaţii de mare magnitudine şi ţinută aristocratică.

E o stare aparte. Şi nu e pentru toată lumea. Cum să spun într-o publicaţie că nu e un vin „democratic”? Aşa: e pentru Tara-boss-te.

 

                             

Crama Ceptura – Fetească Regală 2018

Premiul Federaţiei Internaţionale a Marilor Concursuri deVinuri pentru cel mai bun scor obţinut de un vin alb sec în cadrul IWCB VINARIUM 2019.

Cum să continuăm de aici? Un panel de cinci juraţi cu peste 100 de ani de şcoală însumaţi (ceea ce vi se poate contoriza şi Dvs. dacă vă întâlniţi cu cinci prieteni), dar şi cu peste 100 de ani de experienţă în evaluarea vinului (ei, aici ar fi mai greu sa recreaţi o astfel de formulă) au decis: vinul este de excepţie!

Eu, unul, doar vă stârnesc: Ce ar fi să-l încercaţi?

... mai ales că, dacă tor vorbim de ştampile, obişnuim să spunem Dealu Mare = vin roşu.

Doritori de nou, vom accepta că realitatea vitivinicolă are o dinamică impresionantă. Şi deschidem registrul vinurilor premium înscriind şi vinurile albe din acest DOC.

 

Crama Rasova – Soare rosé (Pinot Noir, Shiraz, Fetească Neagră) 2018

Cand mergem spre mare, trecem podul lui Saligny (a propos, ce păcate purtăm de nu avem astăzi niciun spor la poduri?) şi vedem în dreapta sus, într-un fel de cap de perspectivă o reclamă la bere. În România 2019, fotograma exprimă o stare de fapt. În spatele reclamei – exerciţiu impus - se află o cramă superbă. Cum ar veni, vinul e acoperit (bine că nu în totalitate) de bere. Nu e o tragedie. „Cine caută, găseşte”. Crama Rasova este una dintre cele mai frumoase din România şi, cu siguranţă, şi-ar găsi un loc bun într-un top european.

Vinurile – moderne şi provocatoare. Expresie vizuală new wave. Rosé-ul familiei Ghiuri (implicaţi puternic în business-ul dobrogean Horeca) e unul care surprinde caracteristicile terroir-ului sudic şi le redă publicului în „cheie nouă”, curajoasă, care pune în lumină potenţialul ţinutului, cu mult peste limitele trecutului. Prospeţime, intensitate, note intrigant-exotice. Argintul obţinut la VINARIUM este la fel de valoros cât un Aur. Vom mai vorbi despre asta. Păşiţi cu curaj pe poteca virtuală începând de aici. Important e să ne bucurăm şi să discutăm ... după degustare.

 
 
AFACERI DE LA ZERO